1 av 8
2 av 8
Poliserna (fr v) Jonas Bergman, Johanna Buchalle, Sofia Youngström, Inger Andersson, Stefan Lindespång och Mikael Häljestig. Foto: Karin Malmsten.
3 av 8
Barbro Davidsson, chef på apoteket. Foto: Kjell Ahlkvist.
4 av 8
Jan Ahnberg, ordförande i JIK. Foto: Jessica Sonelius.
5 av 8
Vanja Stenervik och Kerstin Ekman-Jakobsen, som vårdar/vårdat sina anhöriga. Foto: Kjell Ahlkvist.
6 av 8
Rode Enell, anhörigkonsulent i Vaggeryd.
7 av 8
Lussebullar Foto:Scanpix
8 av 8
Mikael Lindberg Foto:Kjell Ahlkvist

Lasso torsdag 14/12

Poliser i spåret ska få tjejer att våga jogga

Från och med den här veckan syns poliser i träningsoverall i elljusspåren i Värnamo under mörka kvällar. Syftet är att få fler kvinnor och tjejer att våga sig ut och motionera i höst- och vintermörkret.

Varje polis springer på sin fritid i en träningsoverall de fått av kommunen där det står ”polis” i reflexfärg. Idén dök upp i Brottsförebyggande rådet. En enkät visade att många kvinnor och yngre tjejer vill motionera, men att de känner sig otrygga och inte vågar sig ut i elljusspåren när det är mörkt.

Det berättar folkhälsoplanerare Mattias Jonsson.

Skilda åsikter om mediciner i matbutiker

Om ett par, tre år kan det bli möjligt att köpa mediciner i livsmedelsbutiker. Redan nästa vecka ska regeringen börja titta på hur man ska göra för att avskaffa Apotekets monopol.

Vid en presskonferens i dag sa socialminister Göran Hägglund att regeringen vill ha fler aktörer som säljer både reseptfria och receptbelagda läkemedel. Avsikten är att öka tillgängligheten för kunderna i form av fler apotek och längre öppettider. Man vill också sänka läkemedelspriserna. Men vill vi handla hos andra?

Vad säger de som jobbar på apoteken då? Är de oroliga för sina jobb eller för att kunderna inte ska få tillräckligt med information när de köper mediciner?

Vi frågade Barbro Davidsson som är chef på apoteket Lejonet i Jönköping. Och hon berättade att det diskuteras mycket kring förändringarna på arbetsplatsen nu. Många tycker det känns spännande. Andra är oroliga. Men det känns osäkert när egentligen monopolet försvinner, säger Barbro Davidsson.

Skulder och spelarflykt - hur ska JIK komma på fötter?

Det har blåst hårt de senaste månaderna kring Jönköpings Innebandyklubb, JIK. Klubben dras med stora skulder på omkring 1,8 miljoner kronor.

Framträdande spelare har lämnat klubben. Förlusterna har radat upp sig.

Och för en månad sedan var Jönköpings kommun tvungen att gå in med pengar för att rädda JIK från en konkurs. Det handlade då om bidrag som betalades ut i förtid.

Villkoret var att en ny styrelse tog över. Så har skett och nu i veckan hölls första mötet. Det handlade förstås om hur man ska kunna reda ut det minst sagt besvärliga läget.

Klubben som fick pengar från oväntat håll

Medan Jönköpings Innebandyklubb dras med stora ekonomiska problem, så regnar det pengar över andra föreningar.

I Mariannelund har nämligen tre föreningar fått helt nya ekonomiska möjligheter tack vare ett arv.

Det var alldeles nyligen som det blev klart att föreningarna får dela på omkring 1,5 miljoner kronor. Pengar som testamenterats till klubbarna av änkan Margot Hörnström som avled tidigare i år. Inga arvingar fanns och därför testamenterades pengarna istället till Mariannelunds AIS, Hässleby Hembygdsförening och Hässleby SOK.

De vet hur svårt det kan vara att vårda en anhörig

Det handlade om att vårda en anhörig i hemmet i Lasso i dag. Siffror från Socialstyrelsen visar att mer än var femte vuxen regelbundet vårdar en anhörig. Och det är något som kan vara påfrestande.

Vanja Stenervik och Kerstin Ekman-Jakobsen bor båda i Vaggeryds kommun och båda vet hur det är att vårda sin make. Vanja hjälper sin man som är blind. Och Kerstin tog hand om sin man som drabbades av en stroke.

- Jag kunde aldrig slappna av, säger Kerstin.

- Det är viktigt att man har någon att vända sig till när det bli för svårt, säger Vanja.

Båda två tycker att det kan ta mycket på krafterna att vårda en anhörig hemma.

Och det här med att det kan vara påfrestande att vårda en anhörig är något som uppmärksammas allt mer.

Nyligen skrev Röda Korsets svenske ordförande Bengt Westerberg en debattartikel i flera dagstidningar om att anhörigvårdarna MÅSTE få stöd i form av information, avlastning och träffpunkter. För om inte anhörigvårdarna orkar - då stannar vårdsverige, menar han.

Och runt om i kommunerna så jobbar man med att få fram mer stöd till anhöriga. I Vaggeryds kommun till exempel finns sedan i mars i år en anhörigkonsulent - Rode Enell.

Andra länder bjuder på andra bullar

Här i Sverige lyser lussekatterna gula på kaffeborden i december. Men på andra håll ser det annorlunda ut. Slava Bozicevic vet det mesta om hur man firar jul runt om i världen. Nu kan man se en del av allt hon samlat ihop från många olika länder på en liten utställning i entrén till Folkrörelsearkivet i Jönköping.

När Lasso tittade in hade Slava besök av en klass från Bäckadalsgymnasiet och Slava berättade om både bakverk, prydnader och julkort.

Hur oroligt är det vid länets slalomanläggningar?

Snön låter vänta på sig ännu en tid och i Sälen har vi hört på nyheterna att man varslar 250 säsongsanställda på grund av snöbristen. Men hur är det vid skidanläggningarna här i länet? Kjell Ahlkvist åkte ut till en anläggning där det inte fanns en snöflinga i sikte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".