1 av 5
2 av 5
Holavedens salonger Foto Ann-Sofi Karlman
3 av 5
Foto:AnnSofi Karlman
4 av 5
I Tånnö utanför Värnamo har Clement Svensson byggt sitt eget observatorium. Foto: Privat
5 av 5
Björn Wolgast. Foto: Karin Malmsten

Lasso måndag 18/12

Holavedens salonger - här trängs färger, toner och smaker

Holavedens salonger i Tranås - där bjuds du på mat och dryck samtidigt som det sjungs, dansas och spelas. Holavedens salonger är alltså en variant av Wallmans salonger som finns bland annat i Stockholm och som kännetecknas av att serveringspersonalen uppträder emellan rätterna. Och att det blir ett Holavedens salonger - det kan Tranåsborna tacka sina gymnasieelever för. Det är nämligen de som ligger bakom arrangemanget.

I morgon blir det premiär i Parkhallen i Tranås och under hela dagen i dag pågick det repetitioner. Lassos reporter Ann-Sofie Karlman åkte dit och träffade elever från estetprogrammet som tränade på sin show. Även hotell- och restaurangeleverna jobbade på för fullt för att maten i morgon ska smaka bra.

Två av eleverna var Johanna Källming och Johanna Sjöström och de var i det stora hela nöjda med resultatet.

Kommer vi att frossa i lök nu?

Den som äter minst en medelstor gul lök om dagen minskar risken för cancer med mellan 25 och 84 procent.

Det visar de första stora studierna på människor när det gäller kopplingen lök och cancer. Och enligt forskarna på Mario Negriinstitutet i italienska Milano hjälper löken mot en rad olika sorters cancer, bland annat i bröst och ändtarm.

Hur reagerar vi på en sådan här undersökning? Springer vi och köper en massa lök nu?

Nja.. när vi frågade runt visade det sig att lök är något som redan går hem hos länsborna. Som hos Ulla Wertén till exempel.

Björn bröt sig in och släckte grannens brand

I Lasso i dag mötte vi Huskvarnabon som blev helgens hjälte.

När Björn Wolgast hörde brandvarnaren och såg att det brann i grannens kök, bröt han sig in och släckte branden.

Fem minuter senare och huset kanske inte hade gått att rädda, för det var inga andra grannar hemma på gatan.

Nu brandförstördes köksbordet, men själva huset blev oskadat. Räddningstjänsten fick larmet strax efter klockan fem på söndagseftermiddagen. Men när de kom fram var branden redan släckt och de behövde bara ventilera huset.

Francesco överlevde ett ryskt fångläger

I gamla Sovjetunionen sattes miljontals människor i koncentrationsläger av Lenin och hans efterföljare Stalin. Ryska fångläger som kallas för ”Gulag”.
Men kunskapen om dessa läger och vad människor fick uthärda är ganska dålig i Sverige i dag och därför ordnade Högskolan för lärande och kommunikation en föreläsning för lärarstudenter där Francesco Kovacs som överlevt Gulag berättade om sitt liv.

En av studenterna som lyssnade var Therese Palm och hon erkänner att hon inte visste mycket om Gulag före dagens föreläsning.

Att ha ett observatorium i trädgården

Nu när Christer Fuglesang äntligen fått göra sin rymdresa har mångas intresse för astronomi fått en rejäl skjuts framåt. Men i södra delen av länet finns det de som ständigt lever med rymden, med eller utan Christer Fuglesang. Gislaveds Astronomiska Sällskap har drygt 30 medlemmar och ett observatorium i Båraryd.

Och i Tånnö utanför Värnamo har Clement Svensson byggt sitt eget observatorium ute på gräsmattan.
Lasso har hälsat på hos rymdentusiasterna och började i Båraryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".