Lasso tisdag 19/12

Kvinnan rädd att inte bli trodd

I dag var det slutpläderingar i målet där en känd företagare från Jönköping står åtalad för grov kvinnofridskränkning och våldtäkt. Och det var en känslosam stund i tingsrätten. Både kvinnan och mannen grät och även på åhörarna rann det tårar.

Under rättegången har en familjetragedi rullats upp. Kvinnan ska vid flera tillfällen ha misshandlats av sin man. Han ska ha sparkat, slagit, hotat och kränkt henne. Under minst 17 år ska misshandeln ha pågått, men åtalet gäller bara händelser från 2006 (på grund av preskriptionstiden).

Misshandeln ska ha börjat efter att kvinnan hade en otrohetsaffär för 17 år sedan och mannen ska ha velat hämnas. Enligt åtalet har han gjort det på ett mycket kränkande och förnedrande sätt. Han ska ha tryckt ned hennes självkänsla med hjälp av korsförhör i timmar. Han är också misstänkt för att ha våldtagit sin fru.

Att kvinnan till slut anmälde mannen beror på att våldet tilltog och att hon fruktade för sitt liv, säger åklagaren Anna Mårtensson. Dessutom har kvinnan varit rädd för att ingen ska tro hennes berättelse. Det säger målsägandebiträdet (advokat som stödjer brottsoffret) Inger Brännström.

Åklagaren yrkade på minst tre års fängelse och dom meddelas den 28 december. Fram till dess kvarstannar mannen i häktet, villket enligt åklagaren tyder på att mannen kommer att fällas. Anna Mårtensson tror att det är trovärdigheten hos kvinnan som avgör.

Mannens advokat, Mats Aronsson, vill inte ge några kommentarer om vare sig sin klient eller rättegången. Mannen har erkänt fyra fall av misshandel, men nekar till våldtäkt och kvinnofridskränkning och menar att han aldrig förstod hur illa han gjorde sin hustru.

För Hans duger inte första bästa

Hur ska den se ut? Var ska den komma ifrån? Hur mycket får den kosta? När ska den in?Ja, frågorna när det handlar om julgranar är många.

I Lasso i dag besökte vi ett av alla ställen som säljer julgranar i länet och träffade en av alla dom som köper.

Han heter Hans Weltenius - och han var noggrann när han valde.

Sydlänken - vad handlar det om egentligen?

Om två veckor är tiden ute när det gäller att tycka till om den så kallade Sydlänken som ska förstärka elnätet i Sverige. Och över 400 yttranden har kommit in till Svenska kraftnät som arbetar med projektet.

Det man tycker till om är dels om det ska vara en ledning i luften eller en kabel i marken och dels vilken väg den ska ha mellan platserna Hallsberg och Hörby.

I Lasso i dag ringde vi upp delprojektledaren Linda Sabel och frågade hur mycket man bryr sig om synpunkterna, varför Sydlänken egentligen behövs och när den kan bli verklighet.

Försäkring eller inte - det är frågan

Mitt i julhandeln och alla köer som ringlar just nu, så ska man också - när man äntligen har hittat en bra klapp - ta ställning till om man vill ha en extra försäkring. En så kallad tilläggsförsäkring. Ja, i alla fall om det handlar om klockor, kameror, tv-apparater och liknande.

Behöver man det? Eller räcker det med hemförsäkringen? Det handlade det om i Lasso i dag. Vi frågade kunder utanför en av länets elektronikbutiker hur de brukar göra när de erbjuds en tilläggsförsäkring.

Vi ringde också upp butikskedjan Onoff och frågade varför man ska ha deras tilläggsförsäkringar. Och så frågade vi Konsumentverket om råd - hur ska man göra när man står där i kön och säljaren erbjuder en tilläggsförsäkring till ens nya kamera?

Dieter från Värnamo om Fuglesangs världsrekord

Rymden är ju inte bara arbete för astronauterna, det kan vara nöje också. I förra veckan slog Christer Fuglesang världsrekord när han kastade frisbee på rymdstationen. Och en som vet hur duktig Fuglesang är på frisbee är Dieter Johansson från Värnamo. De har nämligen tävlat mot varandra i just frisbee.

Gränna i direktkontakt med Antarktis

Hur ser det ut där ni är nu? Varför forskar ni där? Ja, det var ett par av frågorna som ställdes när elever från Ribbaskolan i Gränna ringde upp forskare i Antarktis tidigare i dag. Det handlar om forskare på den svenska isbrytaren Oden som för första gången befinner sig i Antarktis. Uppdraget i Antarktis är att bryta en ränna för fraktfartyg från iskanten vid Stilla Havet fram till den amerikanska forskningsstationen McMurdo i Rosshavet.

Resan innebär också att ett marint forskningssamarbete mellan svenska, chilenska och amerikanska forskare inleds.Och femteklassarna och sjundeklassarna hade många frågor om expeditionen.

Nu flyter trafiken genom Hagaområdet igen

Efter nästan nio månader av arbete så öppnade tidigare i dag en av länets mest trafiktäta platser. Det handlar om nya trafikplats Haga i Jönköping utmed riksväg 40.

Lassos reporter Kjell Ahlkvist var där när trafiken släpptes på och träffade Vägverkets Birger Lindh, som varit projektledare för bygget.