1 av 8
2 av 8
Ulrik Paulsson och Lisa Olofsson. Foto: Margareta Andermo.
3 av 8
Julkärven är på plats. Foto: Helena Gustafsson.
4 av 8
Här är ett av tävlingsbidragen som presenterades i dag. Foto: Kjell Ahlkvist.
5 av 8
Här är ett av tävlingsbidragen som presenterades i dag. Foto: Kjell Ahlkvist.
6 av 8
Här är ett av tävlingsbidragen som presenterades i dag. Foto: Kjell Ahlkvist.
7 av 8
På onsdagskvällen rasade delar av E6 vid Munkedal norr om Uddevalla, I dimman på torsdagsmorgonen kunde man få en överblick över förödelsen som kommer att stoppa all trafik under flera månader. Foto: Adadm Ihse / SCANPIX /
8 av 8
Marcus Sjöberg. Foto: Jessica Sonelius.

Lasso torsdag 21/12

Catarina bor 200 meter från vägen som rasade

När flera hundra meter av E6:an i Bohuslän gav vika igår - så blev en familj från Värnamo ögonvittnen.

Familjen Warmbold flyttade från Värnamo till Uddevalla tidigare i år och när vägen rasade i går kväll fanns familjemedlemmarna i sitt hus som ligger bara ett par, tre hundra meter från rasplatsen.

Vi hör mamman i familjen - Catarina Nyberg Warmbolds berättelse.

Daniel Rundqvist, Ekots reporter i Jönköping, har varit på plats vid den kollapsade vägen hela dagen och följt arbetet. I Lasso berättade han vad han sett.

Varför rasade vägen just där? Hur är vägarna uppbyggda egentligen? Kan det hända i Jönköpings län också att en väg kollapsar?

Vi ringde Rolf Johansson, regionchef på Vägverket, och ställde frågorna till honom.

Hur pratar man med barn som blivit slagna?

I Lasso i går mötte vi barnen Erik och Pernilla som var tvungna att leva på hemlig adress. De hade flytt från hem med en våldsam förälder.

I dag handlade det mer om barn och ungdomar som antingen blivit slagna själva eller har tvingats se sin förälder bli misshandlad.

För vad händer efter det att det kommit fram att barnen far illa?

Ja, många av dem kommer till Frälsningsarméns familjecenter i Jönköping för att få hjälp att prata och komma igenom det man varit med om. Margareta Andermo har träffat två av de som möter barnen där - Ulrik Paulsson och Lisa Olofsson. De berättade bland annat varför barnens samtalsrum kallas för ”hjärterummet”.

Förutom Frälsningsarméns samtalsgrupper anordnar nu Jönköpings kommun egna grupper för barn som upplevt våld och hot i hemmet. Men det är ändå inte tillräckligt, säger Frälsningsarméns Lisa Olofsson.

- Det är så många barn som har det svårt att man inte kan kalla det enskilda problem, utan det är ett samhällsproblem.

Därför efterlyser hon en stor, bred satsning där en av sakerna kan vara en sorts inventering - att man alltså tar reda på hur många barn som far illa egentligen.

Hemligt medel ska förhindra brand i julkärven

Det var egentligen inte meningen att det skulle bli mer än tio år, men från och med i dag står den där i alla fall. För elfte året i rad pryder en julkärve Munksjörondellen. Kärven lär ha brunnit upp ungefär hälften av gångerna som den satts upp, men i år ska den vara obrännbar. Och i morse när kärven skulle upp var Lassos reporter Helena Gustafsson där.

Hon träffade bland andra Weine Modigh som är planeringsingenjör på tekniska kontoret i Jönköping. Han tog tidigare kontakt med de som har hand om bocken i Gävle för att få reda på hur de gjorde för att förebygga brand.

Weine fick sedan själv åka upp till Gävle för att hämta ett medel som ska förhindra att kärven tar eld och hemlighetsmakeriet kring det hela är stort. Men han säger att det ser ut ungefär som vatten som man sprejar på vassen.

Årets kärve har impregnerats två gånger och visst är det lite prestige i det hela. Kommunen har tagit på sig att bevaka den elva meter höga kärven. Men hur det ska gå till, det vill man inte avslöja.

Hur kommer det nya teaterhuset att se ut?

Fem arkitektfirmor har jobbat fram fem olika förslag på hur det nya teaterhuset som ska byggas vid Munksjön i Jönköping ska se ut.

Kjell Ahlkvist var med på en presskonferens där de fem olika alternativen presenterades. Alternativ som sedan tävlar mot varandra. Men vilket arkitektkontor som står bakom vilket bidrag - det är hemligt tills vidare.

De fem förslagen har också presenterats för politiker och i januari ställs de ut i en barack på Södra kajen där huset ska byggas, så att vem som helst kan se dem och tycka till.

I mars sedan bestämmer en jury vilket av dem som har vunnit. Ett år senare, i mars 2008, ska teaterhuset börja byggas. Bygget beräknas kosta omkring 220 miljoner kronor. Därutöver kostar marken 50 miljoner.

Hör Kjell Ahlkvist och direktören för Landstingsfastigheter, Erik Pålsson, gå runt bland teaterhusmodellerna och beskriva dem. Det handlar om glas eller inte glas, utomhusscener och om hur nära vattnet byggnaden ska ligga. Bland annat.

Göra julmaten eller köpa den färdig - det är frågan

Är du klar med allt julstök hemma? Är klapparna inhandlade, köttbullarna rullade, sillen inlagd, skinkan griljerad? Nej, vi tänkte väl det. Och för att få lite färre måsten själv, är det fler och fler som ringer en cateringfirma och helt sonika beställer mat där. Men fortfarande är det många som tycker att doften från när man lagar maten är viktig.

Lyssna på inslaget om att beställa eller inte beställa julmat. Vi har hört med cateringfirmor och julfirande länsbor vad de har för tankar om det här.

Marcus om livet efter bondesåpan

För ett halvår sedan var han en helt vanlig bonde från Gränna. I dag är han tv-kändis efter såpan Bonde söker fru och nu på eftermiddagen signerade han kärleksskivor på butiken Lantmännen Granngården i Jönköping. Och det trots att han blev dumpad i tv av Magda.Det handlar förstås om Marcus Sjöberg.

Jessica Sonelius åkte och störde honom mitt i skivsigneringen och frågade om han egentligen är rätt man för att signera kärleksskivor, om han har lärt sig att dejta bättre efter tv-såpan och om hur det är att sitta vid ett bord på Lantmännen när andra såpastjärnor blandar drinkar på barturnéer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".