Lasso tisdag 2/1


Blockaden i Smålandsstenar

I snart tre månader har Smålandsstenarföretaget Jima varit i konflikt med facket eftersom man av religiösa skäl vägrar teckna kollektivavtal. En konflikt och också innefattar Skandro-Trade- företagen. Trots eviga medlingsförsök och olika turer fram och tillbaka så har inte facket och företagarna kommit närmare varandra - snarare tvärtom.

Nu har bland andra moderate riksdagsledamoten Bengt-Anders Johansson från Smålandsstenar känt sig tvingad att ge sig in i den här infekterade konflikten, som i grund och botten handlar om vad som egentligen ska gälla. Är det den religiösa övertygelsen eller dom fackliga reglerna ?

Symboliskt skyltbyte

I förmiddags byttes skyltarna ut på Ingenjörshögskolan i Jönköping. Nu står det Teknisk Högskola på fasaden istället, men det handlar inte bara om ett namnbyte. I nära samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och Chalmers i Göteborg ska utbildningen förbättras och fler möjligheter erbjudas studenterna.

Roy Holmberg är vd för före detta Ingenjörshögskolan, numera Tekniska Högskolan, i Jönköping:

Ont om snö och färre skidåkare - något vi måste vänja oss vid?

Snöbristen kan leda till att vi får se färre skidstjärnor i framtiden. För nyrekryteringen till länets skidklubbar går trögt när det saknas snö. Snöbristen gör också att skidtävlingar måste ställas in.
IF Hallby i Jönköping är en skidförening som in i det sista hoppades på snö till helgens ”Hallbylopp”. Per Uno Johansson är ordförade i skidsektionen:

Göran Nilsson, ordförande i Smålands skidförbund och ordförande i Eksjö SOKs skidsektion som hoppades in i det sist a på snö men som idag tog beslutet att ställa in Högefälleloppet i helgen. 

Lars-Åke Lagrell åter till Jönköping

Han har varit Landshövding i Växjö de senaste åren, 2001 blev han årets smålänning, han basar över svensk fotboll och i dagarna blir han åter igen Jönköpingbo.

Fotboll förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell har nu tagit flyttlasset och lämnat Växjö. Idag gästade han Lasso studion:

 

Börja träna - Nyårslöfte?

Det finns många nyårslöften att ge och några av de mer populära brukar vara att sluta röka eller att börja träna. Och det senare är något som märks i Jönköping redan två dagar efter nyårsafton: