1 av 7
2 av 7
Peggy Håkansson, Gislaveds IS, prisbelönt ungdomsledare. (Foto Karin Malmsten)
3 av 7
Bäckalyckan. (Foto: martin eriksson)
4 av 7
Janne Bergstrand och Bengt Halvardsson. (Foto: Jessica Sonelius)
5 av 7
Barn spelar fotboll på skolgården. (Foto:Erik G Svensson, Pressens bild)
6 av 7
Helene Nilsson och hennes dotter Ida. (Foto: Helena Gustafsson)
7 av 7
Helene Nilssons bostad i Vaggeryd. (Foto: Helena Gustafsson)

Lasso torsdag 4/1

Får ingen kompensation trots att lägenheten rasar

På Götaforsvägen 12 i Vaggeryd bor Helene Nilsson och hennes tre barn i ett hus som håller på att trilla samman av en rad fuktskador.

I badrummet på ovanvåningen lyfter sig golvet och tapeten buktar. Och i källaren är väggarna fuktiga och där trappan förut fanns syns bara en vattenpöl som fylls på hela tiden.

Men det kommunala bostadsbolaget VS Bo som äger fastigheten vägrar ge någon form av kompensation för fuktskadorna som orsakats av det regniga vädret. Det är sådant som man får räkna med, enligt bostadsbolaget. Och Helene lider allt mer av situationen.

Mångfald eller segregering - vad leder friskolorna till?

På insändarsidorna i lokaltidningarna i Jönköping har det de senaste dagarna gått hett till. Och det det har handlat om - det är friskolor.

Något som fler och fler barn går i. Mest känd är väl Prolympia som finns på flera håll i länet och som sedan man öppnade för några år sedan bara har vuxit.

Alliansen, som har tagit över makten i Jönköping, välkomnar det här och tycker att friskolor ökar mångfalden. ”Varje elev ska få välja vilken skola som känns bra för dem”

Men socialdemokraten Magnus Rydh upprörs. Han menar att skolan som ska vara en möteplats för alla blir uppdelad. Till friskolorna kommer barn med välutbildade föräldrar, medan barn från familjer med lägre utbildningsnivå går kvar på kommunala skolor, säger han.

I dag debatterade Magnus Rydh (s) med Ann-Marie Grennhag (m).

Han var ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden i Jönköpings kommun under tolv år, men nu har Ann-Marie Grennhag tagit över klubban. Vad leder det till?

De spelade i HV för 1000 matcher sedan

När HV71 spelar mot Modo i Örnsköldsvik ikväll är det lagets 1000:e elitseriematch.

HV gick upp i elitserien första gången säsongen 79-80.

Och Lasso i dag gästades av två av de spelare som var med i den allra första elitseriematchen: Janne Bergstrand och Bengt Halvardsson.

Vad minns de bäst? Hade de platsat i dagen upplaga av HV 71? Vilka är de största skillnaderna?

Det var några av frågorna de före detta elitserielirarna fick.

Mordet och självmordet väcker funderingar

Under dagen har polisen utrett fallet med den äldre man och den äldre kvinna som i natt hittades döda i sin bostad på Bäckalyckan i Jönköping.

Mannen och kvinnan var båda över 85 år gamla och gifta med varandra sedan många år.

Och bland de som bor på området har undringarna varit många och stämningen dämpad under dagen.

Och på torsdagseftermiddagen bekräftade polisen att det rör sig om en familjetragedi, där mannen först tagit livet av sin fru och sedan av sig själv.

Händelsen väcker förstås frågor och funderingar. Hur vanligt är det med självmordsfunderingar bland äldre? Vad är det som gör att livet inte känns värt att leva? Ser vi när äldre människor är deprimerade?

Enligt Margda Waern som är docent och överläkare i psykiatri på Sahlgrenska akademin i Göteborg har forskat kring depressioner bland äldre. Och hon säger att det är lätt att förklara depressionssymtom hos äldre med att de är just äldre. Och så viftar man bort symtomen och missar depressionen.

Hade aldrig spelat fotboll - nu är hon prisbelönt ledare

Hon hade aldrig spelat fotboll själv när hon för tre år sedan blev tränare i - fotboll.

Nu är hon vald till årets kvinnliga ungdomsledare inom Smålandsfotbollen.

Det handlar om 32-åriga Peggy Håkansson som är en av tre tränare för dotterns F10-lag i Gislaveds IS. Och Peggy blev överraskad över utnämningen.

Övriga priser som delades ut var:
Årets spelare: Ari da Silva Ferreira, Kalmar FF.
Årets förening: Hovmantorps GoIF
Årets ungdomsledare: Göran Frindberg, Ljungby IF.
Årets domare: Levante Szasz, Ljungby

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".