1 av 4
2 av 4
Sara Hammarlund vigs till präst på söndag och blir sedan pastorsadjunkt i Bredaryd. Foto: Karin Malmsten.
3 av 4
Blockadvakterna i Smålandsstenar. Foto: Anders Borg
4 av 4
Mikael Andersson remixar Lassos signatur (Foto:Karin Selldén)

Lasso torsdag 11/1

Sara längtar efter att bli präst

På söndag får Växjö stift tre nya präster. Det ovanliga med prästvigningen är att det är enbart kvinnor. Och ännu ovanligare är att det är tre unga kvinnor. Det är biskop Sven Thidevall som viger dem till tjänst i Växjö domkyrka.

En av dem är Sara Hammarlund, 27 år. På måndag börjar hon jobbet som pastorsadjunkt i Bredaryds församling. Och hon har länge drömt om att bli präst.


Under de senaste fem åren i Växjö stift är det lika många kvinnor som män som prästvigts. Präst är inte längre ett bristyrke i Växjö stift kan stiftsadjunkt Elisabeth Hullfors konstatera, som arbetar med prästrekrytering. Ändå är präst ett framtidsyrke menar hon.

Varför är kollektivavtalet så viktigt för facket?

I tre månader har Skogs- och träfacket kämpat för att ägarna till Ji-Ma i Smålandsstenar ska skriva under kollektivavtalet. Men varför är det så viktigt med kollektivavtal? Och riskerar inte facket att förlora både medlemmar och good will om man går för hårt åt småföretagare?

Juristen Kurt Junesjö i Stockholm har jobbat i över 30 år med arbetsrättsfrågor och rättskydd, både inom LO, TCO och som egen företagare.Hen ger många svar på Lassos frågor om kollektivavtalet.


Mikael tävlar i att remixa låtar

Att sitta hemma i sin källare, knappa lite på datorn och skapa egen musik eller göra om andras, har blivit något av en folkrörelse. För många så stannar det här musikskapandet vid några låtar som ligger undangömda långt in i datorns bibliotek. Men andra går längre än så.

Mikael Andersson från Jönköping tävlar i att remixa musik! Han ger sig dessutom på Lassos signatur som får en helt annan skepnad efter en rejäl ommixning.

Gatuavgift för fastighetsägare kan bli verklighet

I framtiden kan alla fastighetsägare tvingas betala ett par tusenlappar om året för snöröjning, asfaltering och annat gatuunderhåll i kommunen, pengar som idag tas ut via skatten. Det rapporterade Ekots reporter Daniel Rundqvist i nyheterna i morse. Det här är ett förslag som kom upp på Transportforum i Linköping, som Daniel Bevakar åt Ekot.

Frågan är varför det är bättre att konstnaden läggs på fastighetsägarna istället för skatten?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".