Lasso torsdag 18/1

Skilda åsikter om Sahlin som partiledare

En enig valberedning vill ha Mona Sahlin som partiledare för socialdemokraterna. Och själv vill Mona Sahlin gärna vara partiledare.

Men vad tycker länsborna? Ja, det varierar från ”jättebra” till ”bottendåligt”.

Så blev Linné intresserad av växter

I Lasso i dag fick vi veta mer om vem som väckte Carl von Linnés intresse för naturen. Ett intresse som blev så stort och så vida känt att han firas ett helt år.

Under hela 2007 uppmärksammas det ju på olika håll i Sverige att det är 300 år sedan Linné föddes.

På torsdagskvällen föreläser författaren och miljödebattören Stefan Edman om Carl von Linné ikväll och då berättar han bland annat just vem som fick Linné intresserad av växter.

Knapert innan januarilönen kommer

Hur länge sedan är det egentligen som vi fick lön? Det känns i alla fall som en evighet. För visst är vi uppe i den månad som är allra tuffast ekonomiskt.

Klapparna kostade ju en del, räkningarna är många och det är fortfarande flera dar kvar till nästa lön.

”Gamla föreställningar kan minska pappors chanser”

Det var stor dramatik i Pauliström utanför Vetlanda i går morse, när en nioårig flicka lyftes in i en bil mot sin vilja inför ögonen på sina klasskamrater och en lärare.

Bakom ligger en vårdnadstvist, och det var pappan som låg bakom det hela. Sedan visade det sig att det är pappan just som har vårdnaden om dottern.

Nu är det fortfarande oklart vad som ligger bakom striden och vad som hänt exakt, men det är ändå lätt i sådana här fall att alltid ta kvinnans parti och se mannen som boven i dramat.  Varför är det så? Och hur lätt är det att ändra på det?

Vi frågade Klas Hyllander som jobbar på organisationen Män för jämställdhet.

Barn och unga tränar sönder sina kroppar

Jessica Tindholm är bara 18 år och borde ha hela sin handbollskarriär framför sig - men har redan slitit sönder korsbandet i sitt knä under en match.

Och det är tyvärr en allt vanligare bild med förslitningsskador bland idrottande barn och ungdomar. Det säger Roland Fridholm som är sjukgymnast i Eksjö och menar att i takt med att man börjar idrotta tidigare så ökar också prestationskraven.

I Lasso i dag berättade Jessica hur hon fick lägga handbollen på hyllan för åtta månader sedan.

På Smålandsidrotten jobbar man med att försöka bromsa idrottsklubbar, bland annat genom att utbilda ledarna. För man är väl medveten om riskerna med för mycket träning. Och en orsak till att unga tränar sina sönder kroppar är att barnen är mer ovana vid träning nu än tidigare. Det säger Martin Funck som är ansvarig för barn- och ungdomsfrågor på Smålandsidrotten. Han menar att spontanidrotten, den naturliga idrotten, har minskat.

Han vill avdramatisera skilsmässorna

Han tycker att en skilsmässa - det behöver man inte göra en så himla stor grej av. Folk skiljer ju sig till höger och vänster.

Han - det är komikern, manusförfattaren och regissören Mikael Syrén, ursprungligen från Jönköping.Nu ska han få en titel till, nämligen programledare. Det är Sveriges Television som ska göra en dokumentärserie om skilsmässor och Mikael Syrén ska leda programmet som just nu har arbetsnamnet ”Skild”.

I Lasso i dag berättade han hur lätt det har varit att få vanliga människor att ställa upp och medverka i programmet. Många vill dela med sig av sina erfarenheter.

Odell - första minister till stormdrabbade Småland

I dag var den första ministern på besök i det stormdrabbade Småland. Kommunministern, kristdemokraten Mats Odell, var i dag i skogarna mellan Ljungby och Värnamo och träffade bland andra strömlösa skogsägaren Malin Jonsson.