Lasso tisdag 23/1

Kan en värmestuga få bort missbrukarna?

Organisationen Fastighetsägarna vill bygga en värmestuga i Sofiaparken i Jönköping för stadens missbrukare. Fastighetsägarna tycker att missbrukarna har blivit för störande, och att det vore bäst för alla om missbrukarna försvann från Juneporten och Resecentrum till den lilla värmesugan som de har tagit fram ritningar på.

Men enligt den ritningen så har den här ”värmestugan” varken värme eller dörrar som går att stänga.

Marina är en av de missbrukare som regelbundet söker sig till Ria Center i Jönköping. Hon är skeptisk till värmestugan.

Pier Skörd på organisationen Fastighetesägarna som står bakom det här förslaget om att bygga en värmestuga för missbrukare i parken vid Sofiakyrkan i Jönköping, berättar varför, Acko Ankarberg Johansson, kd, kommunalråd i Jönköping, kommenterar förslaget och Hans Fager, centrumledare i Värnamo berättar om ett halvlyckat försök med värmestugor där.

Lyssnarna tycker också till om värmestugor.

Varför hör man ”reklamjinglar” i P4?

Dan Segerson, kanalchef på SR Jönköping, tittar in för att berätta varför man numera hör ”reklamjinglar” för olika produktionsbolag i P4.

Det är inte reklam, utan motsvarigheten till televisionens eftertexter, där produktionsbolag är betydligt vanligare - än så länge.

Hur blir det med ishallen i Huskvarna?

Företaget Husqvarna AB tänker inte sponsra bygget av en ny ishall i Huskvarna, och det kan äventyra hela projektet, berättade Nyheterna i morse.

Husqvarna ville ge fyra miljoner till bygget som totalt beräknas kosta 32 miljoner.

Enligt Jönköpings-Posten har Husqvarna AB nu meddelat att man inte bidrar med några pengar, utan istället tänker sponsra fotbollsklubben J-Södra.

Men Pierre Krusing, som är talesman för Ishallsalliansen i Huskvarna, menar att projektet ändå blir av.

Han är inte orolig över ”avhoppet”:

Anonyma SMS omöjligt för att stoppa mobbning

Problemet med anonyma hot-sms har blivit så stort att telebolagen nu drar in möjligheten att sända textmeddelande med hemlig avsändare.

Mobiltelefonbolaget Telenor kommer från den 1 februari att stänga av möjligheten för abbonenter att SMS:a anonymt, en möjlighet man har om man ställt in sin telefon på det sättet.

Flera andra mobilföretag har redan tagit bort den möjligheten.

Det är främst barn och ungdomar som har missbrukat den här anonymiteten i mobiltelefonen genom att mobba varandra via sms.

Emelie Gilezan, Sanna Jarl, Emma Karlsson och Emma Strömberg är flitiga SMS:are.

Johnny Lindqvist, föreläsare på Friends, en organisation som jobbar med att förebygga e-mobbning, berättar att mobbandet eskalerade under förra året.

Elisabeth Petersson, kommunikationsansvarig på Telenors mobila verksamhet, förklarar varför företaget dragit in möjligheten att SMS:a anonymt den 1 februari.