Lasso torsdag 25/1

Filmade slagsmål läggs ut på internet

Den senaste tiden har internetsidor med vanliga amatörfilmer blivit en stor succé. På de största internetsidorna av den här karaktären så laddas tiotusentals nya filmer upp varje dag. Men en del av dem visar upp brottsliga handlingar: vansinneskörningar, streetrace och bråk som övergår i misshandel.
Den senaste uppseendeväckande filmen här från trakten, som visar ett slagsmål från centrala Jönköping, är upplagd på sajten YouTube för bara några dagar sedan. Hittills har den haft nästan tusen tittare på bara tre dygn.

Ann-Katrin Agebäck, kanslichef på medierådet, som arbetar med frågor som rör mediepåverkan särskilt på barn och ungas mediesituation, säger att det här är mycket populärt, att först provocera fram bråk och sedan filma det för att lägga ut på internet.

Åsa studerar datoriserad vård i Indien

Om man vill studera hur IT och datorer fungerar inom vården, så åker man väl till USA, eller Japan, eller är vi kanske duktiga på det här i Sverige?

Nej - Indien är landet man ska åka till om man vill studera datoriserad vård!

Det ska sjuksköterskestudenten Åsa Ahlstedt från Rödja utanför Bodafors göra.

Danskar lockas till Småland på mässa

Idag på morgonen packades en stor släpkärra med småländsk korv, godis, möbler och broschyrer utanför turistbyrån i Värnamo.

Det var representanter från turistsamarbetet Småland West som ville ha med sig lite lockvaror till Köpenhamn, där Skandinaviens största turistmässa hålls nu: Ferie 2007.

På turistbyrån i Värnamo, med ytterkläderna på, hittade Lassos reporter turistsamordnarna Siw Johansson-Björk, Inga-Lill Josephsson, Birgitta Bruveris, och Karin Fritz från Småland West.

Och de vet varför de vänder sig just till danskarna:

Kyrklig vävnadstvätt i snödrivorna

Det är inte bara barn och unga som är glada för att snön äntligen har kommit så att man leka ute i snön.

I Kristine kyrka i Jönköping har en textil som heter ”Livets träd” av konstnärinnan Mary Moeschlin hängt på norrväggen i kyrkan sedan mitten av 70-talet.

Idag tog man ner den för att passa på att rengöra den, och det gjorde man genom att ta ut den i snön utanför kyrkan.

Berit Lundén är kyrkvärd i Kristine kyrka och hon minns inte riktigt när textilen kom till kyrkan.

Barnens språkutveckling i centrum på mässa på Råslätt

På Stadsgården på Råslätt pågår en bibliotekmässa på temat ”språklig utveckling hos barn och unga”, som lockat 200 personer. Bland annat får de lära sig hur man lär man trötta tonåringar läsa. Malin Hård, lärare på Stadsgårdsskolan tipsar.

Hur jobbar man med språkutveckling i skolan? Och är det okej att prata andra språk än svenska i skolan, apropå förbudet i en skola i Landskrona.Ashour Odishjo, lärare, svarar på det.