Lasso måndag 29/1

Festivalutrustning anländer i åtta lastbilar 

Redan i dag, fem dagar före den stora melodifestivalkvällen, råder det full aktivitet vid festplatsen - Kinnarps Arena i Jönköping. Golvet - det lade HV: s veteranlag i natt. Och nu under dagen anländer lastbil efter lastbil med saker som ska få hockeyarenan att byta ansikte.

På plats för att lasta ur ställningar och stora lådor är dels föreningsfolk från Växjö, dels personal på EMA Telstar Blixten & Co, som samarbetar med Sveriges Television när det gäller Melodifestivalen.

När Lasso åkte för att kolla hur uppackningen gick så träffade vi Eivor Svensson från föreningslivet och Anders Karlsson, produktionsledare.

Salo salig över sin symfoni

I går var det urpremiär för artisten Ola Salos (från the Ark) symfoniska verk om Carl von Linné, i samband med den officiella invigningen av Linnéåret 2007.

Det hela skedde i konserthuset i Växjö, det blev stående ovationer och Ola Salo var lycklig efter framförandet.

Lantbrukare kräver att mobiltelefonin ska fungera

Nu kräver lantbrukarorganisationen LRF att mobiltelefonerna måste fungera även när det är strömavbrott. LRF erbjuder sig till och med att sköta mobilmasterna och se till att masterna har reservkraft om mobiloperatörerna vill sluta avtal. Sedan tidigare finns det redan stödgrupper inom LRF, redo att rycka in.

Den som är stormsamordnare på LRF är Helene Lantz i Rydaholm. Hon har gjort den utredning som LRF nu tagit fram efter stormen Per.

Utredningen visar att stormarbetet fördröjdes med en till två dygn på grund av att det inte gick att nå varandra med mobiltelefoner.

Länsbor vill bli landskapsbor

När Ansvarskommittén nu planerar för de framtida gränsdragningarna för Sverige - så önskar en del att Smålands tre län ska ersättas av ett Storsmåland.

I Mariannelund, till exempel, känner ortsborna att det hamnar i kläm mellan två län - Jönköping och Kalmar. För som det är nu glöms Mariannelund alltid bort - så låter det i alla fall när Lasso frågar Mariannelundsborna själva.

Därför engagerar hon sig i hur kvinnor har det

Eva-Britt Svensson brinner för kvinnors situation. Och hon tror att intresset uppstod redan i barndomen, när hon växte upp i Värnamo. Då blev hennes mamma änka med sex barn och Eva-Britt Svensson fick en inblick i hur kvinnor bemöts i samhället. I dag är hon glad att kunna kombinera sitt intresse med sitt politiska engagemang. Hon är vänsterpartist och sedan 2004 EU-parlamentariker och vice ordförande i Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män.

I dag besökte Eva-Britt Svensson sitt födelselän och besökte kvinnojouren i Nässjö, kvinnokliniken i Jönköping och - Lasso.

Samtalet handlade då om hur kvinnor i Europa egentligen mår.

Tre tragiska händelser - en slump?

I torsdags knivhöggs åttaårige Tobias Enroth till döds i Norrahammar av en patient från psykiatrin i Jönköping. För några veckor sedan tog en man livet av sig och sin hustru, samma dag hade mannen tillbringat många timmar i väntan på psykakuten, men åkte hem och det slutade i en tragedi. Och i höstas knivhöggs en sjuksköterska till döds av en av rättspykiatrins patienter som återvände från en permission. Tre mycket allvarliga händelser på kort tid.

Vad säger landstingets ledande politiker om det som har hänt? Och vad tycker chefsöverläkaren? Brister det i den psykiatriska vården eller handlar det om en slump? Hur ska man förhindra att det händer igen?

Hör vad moderata landstingsrådet Per-Anders Johansson och vad Per Algot Thorslund, chefsöverläkare på rättspsykiatrin, har för tankar och kommentarar kring det som har hänt.