Lasso tisdag 30/1

Om istappar, mildväder och varningsskyltar

När det ligger snö på taken och när temperaturen växlar från minusgrader till plusgrader, som den är på väg att göra nu - då ökar risken för snöras och fallande istappar från hustaken.

Och just nu syns allt fler varningsskyltar på länets trottoarer. Men räcker det?

- Nej, säger Fastighetsägarnas Pier Skörd. Bockar med varningsskyltar är bara en första åtgärd som ska minska riskerna för fotgängare innan fastighetsägarna hunnit få bort snö och is på taken.

Melodifestivalen - en bra investering?

Det börjar märkas lite överallt att det är melodifestivalvecka i Jönköping.

Minifestivalerna har dragit igång, krogarna kör festivaltema, det byggs i Kinnarps Arena och i kväll kommer de första artisterna.

Men hur är det - vad tjänar Jönköping egentligen på det här?

Och vad förlorar man?

För det kostar väl en del att ha ett så stort arrangemang?

Ja, 500 000 kronor är det sagt att det får kosta kommunen. Det berättar Emil Danielsson, verksamhetschef för Föreningen för marknadsföring av Jönköping, FMJ. Och för de pengarna får kommunen ut mycket, säger han.

Havre ger värme i kyrkan

Nu ska kyrkan i Rydaholm börja värmas upp med havre. Alltså - det ska eldas i pannan med havre som bränsle.

Göran Ganekind är ordförande i kyrkofullmäktige i Rydaholm och entusiastisk över den nya värmekällan. Målet är att sänka energikostnaderna.

Och kyrkan är den första i Växjö stift som satsar på havre.

Ministjärnor sjunger i minifestival

I dag hålls första deltävlingen i Melodifestivalen!

Ja, inte i den stora, för det blir ju på lördag i Jönköping.

Men i Minimelodifestivalen.

Det är ett arrangemang som startade år 2003 när Jönköping stod värd för en deltävling i Melodifestivalen för första gången. Och det innebär att barn träffas på olika platser i Jönköpings kommun och gör upp om en plats i den final som hålls på Jönköpings teater.

Första deltävlingen avgörs i dag på fritidsgården i Norrahammar. Tävlar gör Sophie Jörnelius och Rebecca Levinsson Sjögren och Emilie Lindgren samordnar.

När barn har svårt att koncentrera sig

Här i länet finns det omkring 1000 barn med koncentrationssvårigheter. Den uppskattningen gör landstinget.

Och i dag, tisdag, träffas personal från kommuner och landsting för att diskutera hur man ska kunna samarbeta för att stödja de här barnen och deras föräldrar så bra som möjligt.

Och det behövs, säger Anders Saldner från Nässjö kommun. För han ser allt fler barn med koncentrationssvårigheter.

Han är en av ett 70-tal personer som finns på Kungsporten i Huskvarna i dag. I inslaget därifrån hörs också Annika Wendt-Ahlström från Tranås kommun och forskaren och konsulten Marie Fridolf. Hon var en av dagens föreläsare och sa bland annat att man borde utgå från barnen istället för från organisationerna när man mäter resultat.

Om länsgränserna suddas ut - hur blir det då?

De gamla länsgränserna kan försvinna, liksom landstingen, och i stället ersättas med betydligt färre och större regioner i Sverige. Om några veckor lägger en statlig utredning fram det förslaget, vi berättade om det i Nyheterna för ett par veckor sedan. Bra eller dåligt, kan man undra.

I Lasso i dag debatterades frågan av två personer med helt olika åsikter.
Anders Björck, landshövding i Uppsala län och före detta länsbo, tycker att förslaget är gammalmodigt och leder till att människor får längre till myndigheterna.
Acko Ankarberg, kristdemokratiskt kommunalråd i Jönköping, är ledamot i kommittén som tagit fram förslaget och tror däremot att förändringen skulle leda till tydligare ansvarsfördelning och likvärdig organisation över hela landet.

Hör den heta debatten i efterhand!