Lasso torsdag 1 februari

Klagade på att chefen var närgången - riskerar sparken

När busschauffören Quenan Ruhani från Huskvarna gick på julfest med jobbet i december så tyckte han att chefen gick över gränsen genom att göra sexuella närmanden mot flera chaufförer.

När företaget Arriva inte agerade trots att Ruhani anmälde chefen, tog han initiativ till ett protestbrev. 60 anställda skrev på.

Nu riskerar Quenan Ruhani att få sparken på grund av protesterna mot chefens beteende på den där julfesten.

På bussföretaget Arriva har man en helt annan version. Där menar man att uppgifterna om att chefen skulle gjort sexuella närmanden är osanna. Och genom att komma med dem och ta initiativ till en protestlista så har Ruhani kränkt sin chef. Därför varslas Quenan Ruhani.

Daniel Stjernfeldt, kommunikationskonsulent på bussföretaget Arriva, förklarade i Lasso hur företaget ser på frågan.

Melodifestivalmänniskor blir föremål för museum

Det finns ett stort antal journalister som följer händelserna kring årets Melodifestival. Men det finns ett par andra också som smyger omkring och inspekterar, intervjuar och antecknar. Det är Eva Londos och Lars Östvall från Jönköpings läns museum som helt plötsligt är oerhört intresserade av allt vad Melodifestival heter. De har nämligen fått ett uppdrag från Nordiska Muséet i Stockholm. De ska dokumentera de nya folkliga sederna. Som har vuxit fram under 1900-talet, som Halloween, Alla hjärtans dag och - Melodifestivalen.

De ska titta på vad som händer framför scenen, bakom scenen och hur folk beter sig. Och resultatet ska sedan hamna på museum och kanske i någon dokumentationsskrift.

Renata kollar formen på artisterna

Utmaningar. Det är ett ord som passar både för äventyrerskan Renata Chlumska, som är den första människa som på egen kraft tagit sig runt hela USA, och för artisterna i årets Melodifestival, som har en betydelsefull tävling framför sig. I eftermiddag sammanförs parterna när Renata ska ta pulsen på startfältet från Jönköpings deltävling.

Och förutom att Anna Book och de andra får formen testad så ska de också få coaching av Renata. Hur når man högt? Det ska Renata svara på.

Tommy Nilsson tror på människan i år

Alla artister som ska tävla i Melodifestivalen på lördag är på plats i Jönköping nu och alla har börjat repa. Men det är inte alla av dem som har en vinst med sig i bagaget. För det är bara en av dem.

1989 vann Tommy Nilsson den svenska melodifestivalen med ”En dag”. I år, 18 år senare, är han med igen. Och skillnaden - ja, den är stor, säger han. Det är mycket mer uppståndelse nu än då.

Han deltar med låten ”Jag tror på människan”. I Lasso berättade han varför han, som redan har vunnit en gång, väljer att ställa upp igen. Och så förklarar han varför han aldrig skulle kunna skriva en melodifestivallåt själv.

Så tycker Agneta och Kjell om årets låtar

I dag på förmiddagen fick media komma till Melodifestivalarenan, Kinnarps Arena i Jönköping, inför den första deltävlingen på lördag.

Och på plats fick man också lyssna igenom alla åtta låtar. Än får vi inte spela dem i radio. Men vi får beskriva dem. Och det var precis vad Kjell Ahlkvist och Agneta Ekström gjorde i Lasso i dag.

De kom både med ris och ros och på frågan om vilka två låtar som går vidare, var de överens om en låt, men oense om den andra.

Norrahammar en vecka efter knivdådet

Nu har det gått en vecka sedan det brutala och svårbegripliga knivöverfallet i Norrahammar då åttaårige Tobias Enroth berövades livet. Och människor i Norrahammar kommer fortfarande för att sörja i kyrkan - som haft extra öppet hela veckan.

Peter Viberg är musiker i kyrkan och har under hela veckan mött människor i sorg och kris. Han berättar hur stämningen i Norrahammar är nu.

Vem vann i Smålandsstenar?

Konflikten i Smålandsstenar är över.

Efter nästan fyra månader försvann blockadvakterna igår. Företagen Ji-Ma Produkter och Skandro Trade har kommit överens med skogs- och träfacket.

Men vem vann egentligen?

Lasso frågar Christer Rube, ombudsman på LO-distrikten i Jönköpings län.

Kräksjukan checkar in

Flera kliniker på Höglandssjukhuset och Länssjukhuset Ryhov tampas just nu med det ettriga och äckliga vinterkräksjukeviruset. Kräksjukan letar sig alltså inte bara in på dagis och vanliga arbetsplatser, utan även ironiskt nog på sjukhusen.

- Det är högsäsong för kräksjukan nu, säger Per Erik Åbom, smittskyddsläkare.


Byn som Telia glömde

Stengård. Så heter byn som Telia glömde. Enligt telebolagets hemsida har alla nu fått tillbaka telefonen, men i Stengård är det tyst i luren.

Lassos mikrofoner fungerar i alla fall överallt. Mona, Ingrid och Ingemar bor i Stengård, och de är trötta på att inte kunna kontakta omvärlden.