1 av 7
2 av 7
Mohamad Raoufi, biblioteksassistent. Foto: Jessica Sonelius)
3 av 7
Matmässan Foto:Jessica Sonelius
4 av 7
Matmässa Foto:Jessica Sonelius
5 av 7
6 av 7
Foto:Lars Pehrsson Scanpix
7 av 7
Cecilia Henning, docent. Foto: Jessica Sonelius

Lasso tisdag 13/2

Därför blir det ofta bråk i tvättstugan

Vill du undvika konflikter så ska du undvika tvättstugan.För där finns det risk för hot, stölder och påhopp. Ja, det berättar i alla fall tidningen Hem & hyra efter att ha intervjuat drygt 1000 medlemmar i Hyresgästföreningen.

Och dagens Lasso gästades av en person som är expert på grannrelationer. Hon heter Cecilia Henning och är docent på Hälsohögskolan i Jönköping. Varför är tvättstugan ett så känsligt område? Varför bråkar vi med våra grannar?

Det var ett par av frågorna som Cecilia svarade på.

Internet drar folk till biblioteken

Det har varit motigt för landets bibliotek de senaste åren. Rikstrenden har varit att allt färre böcker lånas ut. Men i Jönköpings kommun är tendensen en annan. Siffror visar på både fler besökare och fler utlån.

Birgitta Sandberg är chef på Österängens bibliotek i Jönköping och hon tror att utökade öppettider är den ena förklaringen. Den andra - det är att Internet lockar.

Polisen vet vem som angrep sjuåringarna

I dag har de både sjuåriga flickor, som blev hotade i en pulkabacke i Norrahammar, hörts och dessutom har polisen talat med ytterligare ett vittne. Och polisen tror sig veta vem som ligger bakom attacken.

Det var i torsdags som en okänd man gav sig på flickorna när dom lekte i pulkabacken vid Grälebo i Norrahammar. Mannen ska ha hotat flickorna att han skulle låsa in dem i en källare och ska också ha försökt grabba tag i en av dem. Ett par äldre pojkar grep då in och hjälpte flickorna.

Nu tror polisen sig alltså veta vem som är skyldig till det här brottet som i dagsläget rubriceras som försök till människorov.

Det berättar förundersökningsledaren Lennart Wennblom för Lasso.

Smaker och dofter trängdes på mässa

I Lasso i dag tog vi oss fram bland smaker och dofter och människor. För i dag fanns flera hundra personer på plats på Bäckadalsgymnasiets restaurang när Jönköpings kommun anordnade matmässa. Och det var viktiga personer.

För de har som jobb att laga mat åt barn och gamla. En av de vi mötte var kokerskan Katarina Englund som jobbar på Göransgården i Vrigstad i Sävsjö kommun. Hon var där för att få nya tips på hur man kan laga mat enkelt och gott och nyttigt.

Det kan löna sig att tacka nej till en cigarett

I Nässjö har kommunen sedan några år tillbaka ett unikt projekt som handlar om att få de unga att aldrig börja använda tobak.

Projektet går ut på att låta skolelever skriva på ett kontrakt där de förbinder sig att undvika cigaretter och snus - och efter ett skolår får de vara med och dela på pengar som lokala företag skänker till ändamålet. Men trots projektet och kommunens idoga arbete - så är det svårt att få alla unga med på tåget.

Så här låter det när Lasso pratar rökning på stan i Nässjö.

Mod behövs hos den som vårdar döende

Vi måste bli bättre på att bemöta både den som är döende och de närstående. Det säger Pär Kide som är sjuksköterska och som också ägnat 25 år åt att forska och föreläsa om hur vi svenskar, både som medmänniskor och vårdpersonal, bemöter människor i livets slutskede.

I dag föreläste han i Sävsjö kulturhus för vårdpersonal från hela Höglandet. Det finns mycket att förbättra, säger han, även om åtskilligt har blivit bättre sedan han började arbeta som sjuksköterska 1979. Då gav man dropp och penicillin även om en patient var obotligt sjuk och nära döden.

Istället ska det handla om att lindra. Lindra på en mängd olika vis. Lindra smärtan, lindra oron, lindra illamåendet och så vidare. Men i Sverige är vi sämre än i många andra länder på det här.

Orsaken? Vi är rädda, säger Pär Kide.

Vad är ett domkapitel?

Uttrycket domkapitel är något vi hört flera gånger den senaste tiden. Prästen Ulf Söderström från Kronobergs län blev ju anmäld till just domkapitlet efter att ha gjort ett inlägg i abortfrågan. Han beskrev ju Sverige som ett slakthus eftersom det sker så, som han tycker, många aborter här.

Men vad är ett domkapitel egentligen? Och varför tyckte inte domkapitlet att det var så farligt att kalla Sverige för ett slakthus?

Vi ringde Gunnar Karlsson, talesman för biskopen Sven Thidevall som är ordförande i domkapitlet i Växjö stift, och frågade.


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".