Lasso onsdag 14/2

De har packat 30 miljoner hjärtan

I dag har personal från företaget Samhall funnits på landets 20 största flygplatser och delat ut geléhjärtan. Och det handlar om 30 miljoner hjärtan som personalen själv har packat nu i februari. Samhall är Sveriges fjärde största företag med sina omkring 22 000 medarbetare och syftet med hjärtutdelningen är att få uppmärksamhet för att kunna visa vad Samhall egentligen är.

Bolaget ägs av staten och grunden för verksamheten är att skapa meningsfulla och utvecklande jobb åt funktionshindrade människor med nedsatt arbetsförmåga. Men det är få som vet om att många medarbetare finns ute på olika tjänste- och bemanningsuppdrag, menar företaget. För att ändra på det har man skapat en ny logga, som marknadsfördes på Alla hjärtans dag.

Nu klappar Simons hjärta av sig självt igen

Alla hjärtans dag handlar inte bara om kärlek - utan om att leva också. För varje år föds omkring 1000 barn med hjärtfel.

Som nybliven pappa fick Lars Lind beskedet om att hans son Simons hjärta inte var friskt. Nio år har gått sedan dess - och i Lasso i dag mötte vi både pappa Lars och sonen Simon, som tillbringat en hel del tid på sjukhus.

Miljövänliga hästar - men först ska de transporteras

Under våren tar fastighetsbolaget Vätterhem nya grepp för att få bostadsområdet Råslätt i Jönköping mer miljövänligt.

Förvaltningschefen Tommy Johannesson berättade i Lasso i dag att man byggt 36 nya miljöstationer på Råslätt och att man inte vill få in bilar på området. Därför ska nu pappret hämtas av två häst-och-vagn-ekipage. Trafiksäkert och ett trevligt inslag i miljön, menar Johannesson.

Men är det verkligen så bra för miljön?

Hästägarna som ska utföra uppdraget bor flera mil från Råslätt och ska transportera sina hästar varje gång.

Hör Tommy Johannesson kommentera det och berätta mer om idén med hästar som hämtar returpapper. En idé som faktiskt är hans egen.

Undersköterskor slipper äntligen schemats värsta pass

Nu tvingas landstinget i Jönköpings län nyanställa ett 30-tal personer till en kostnad av nästan 17 miljoner kronor.

Orsaken är att de traditionella delade turerna inom vården försvann vid årsskiftet i och med den nya arbetstidlagen som ska garantera personalen vila.

Undersköterskorna Lisbeth Classon-Grünhut och Agneta Adolfsson jobbar på Medicin B på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. De delade turerna har inneburit att de på helgerna har jobbat först mellan 07 och 12 och sedan mellan 16 och 21. Däremellan har de haft några timmar ledigt.

Och Lisbeth och Agneta är glada och lättade över att ha blivit av med de här mardrömspassen.

Den nya arbetstidlagen var oförenlig med de delade turerna, säger landstingets personaldirektör Mats Hoppe. Och med tanke på att passen inte är bra ur arbetsmiljösynpunkt var det ett bra tillfälle att plocka bort dem. Även om det kostar.

Men om man tittar i backspegeln - hur mycket har landstinget sparat på att låta personalen jobba både morgon och kväll med några timmars ledighet däremellan?

Camilla rapporterade om förändringar i Kenya

Sedan 1999 har Jönköpingstjejen Camilla Grennborg varit i Kenya fem gånger. Och under den här tiden har hon kunnat följa förändringarna. Förändringar som varit stora.

Miljön har blivit renare och vägarna bättre.

Men diskussionerna i Kenya har också handlat om sådant vi snackar om i Europa; som klimatförändringar och galna-ko-sjukan.

Vad vann Plymouthbröderna på all publicitet?

I en annons i lokalpressen den här veckan målar ägarna till Smålandsstenarföretagen Skandro Trade och JiMa-produkter upp sig som vinnare i konflikten mot facket. Och ägarna, som ju tillhör trossamfundet Plymoutbröderna, tackar för allt stöd, för den respekt som visats för deras tro - och de kallar fackets handlande för övergrepp.

En fråga man kan ställa sig är ju: Är det så att Plymouthbröderna vunnit på att figurera i media? Och vad är det man vunnit i så fall?

Lasso ringde upp Viktor Johansson, som är doktorand i kristendomens historia på Institutionen för religionsvetenskap och teologi vid Göteborgs universitet, och ställde en mängd frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista