Lasso torsdag 15/2

Framtidshoppen tog sig över sina första hinder

I dag tog de sig över de allra första hindrena.Och de - det är deltagarna i Future Factory. För andra året i rad har ju Smålands Ridsportförbund tagit ut en lovande trupp med talanger. Tretton ryttare från Småland har fått chansen att specialutbildas under 2007. Och i dag var det dags för de första hoppen för de uttagna talangerna.

På Stall Victoria Almgren i Torp utanför Värnamo trängdes hästbussar och jeepar med hästtransporter. Och inne i ridhuset pågick hopplektion.

Lassos reporter Karin Malmsten träffade både flera ryttare och Maria Holmqvist som är konsulent på Smålands Ridsportförbund.

Brister när de som granskar blev granskade

När Skatteverket granskade ett 20-tal små bokföringsbyråer i länet hittade man en hel del brister. Åtta av företagen fick anmärkningar och två av dem misstänks nu för att ha handlat brottsligt.

Men hur allvarligt är det här egentligen?

Vi ringde och frågade Ove Johansson som jobbar på Östra regionen på Skatteverket.

Rosanna målar manga

Koncentrationen var hög när vår reporter tittade in i en teckningssal på Medborgarskolan i Jönköping tidigare i dag. Kursdeltagarna var sportlovsbarn.

Ämnet var manga - den japanska teckningsformen som slagit igenom stort i Sverige.

Bahvik Chouhan leder kursen och bland deltagarna finns bland andra Rosanna Karlsson.

 

Stilarna skiftade i sångtävling för små

I dagens Lasso fick vi träffa några svarta demoner. För så kallar sig de fyra killar som var enda bandet på plats i dag när minimelodifestivalen avgjordes i Jönköping. Fast på engelska då - Black demons.

Det är 15 bidrag som har tagit sig vidare i minimelodifestivalen som Jönköpings kommun anordnar - från deltävlingar runt om i kommunen till den stora finalen idag. En fyra personer stark jury avgör sedan vem som blir vinnare. Hör några av deltagarna i Lassos reportage:

Oscar Karlsson med Nu eller aldrig, Adela Stroil med A thousand miles,och så då Black Demons med Do what you want to do

Räntan höjdes - men vad innebär det?

I dag höjde riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. De allra flesta av oss påverkas eftersom vi har större eller mindre lån att betala.

Men vad innebär egentligen en kvarts procentenhets höjning? Behöver vi oroa oss? Den frågan ställde vi både till bankkunder och till Siw Karlsson som jobbar på Swedbanks kontor i Huskvarna.

Skogen - en skatt som behöver skyddas”

Det är för lite skogsmark i länet som har skydd. Ja, det tycker i alla fall Naturskyddsföreningen. Där har man som som mål att minst fem procent av skogen ska vara skyddad.

Och också riksdagenn vill ha mer skyddad skog enligt dess miljömål till 2010. Men - här i länet är det knappt 2 procent som har skydd. Men har några enstaka procentenheter nån betydelse egentligen?

Det diskuterades i Lasso i dag. Gäster - det var Uno Björkman från Nässjö, Bengt Aronsson från Burseryd i Gislaveds kommun och Inga Hagberg från Kulltorp i Gnosjö kommun. Alla med i Jönköpings länsförbund av Naturskyddsföreningen.

Jonny kan konsten att göra gott kaffe

Det handlade om kaffe i Lasso idag för det var nämligen dagen då det var uttagningar till svenska mästerskapen i Barista.

Så vi hälsade på i Göteborg där tävlingarna avgjordes och mötte en länsbo som deltar i kampen om att göra godast kaffe - nämligen Jonny Friberg från Värnamo.

Efter bottennappet - vad kommer då?

Med ett bottennapp mot Linköping i bagaget åker HV-spelarna i dag ut på isen för att ta nya tag mot Modo.

Vår sportreporter Henke Gustavsson diskuterade formtoppar och - svackor och förväntningar på matchen i Lasso i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista