Lasso måndag 19/2

Storebror ser dig med hjälp av mobiltelefonkameror

Storebror ser dig.

Inte bara genom övervakningskameror, telefonavlyssning och spårning av dina smartcards.

Även mobiltelefonkamerorna ser dig; de filmar och fotograferar dig när du minst anar det. Det har blivit en trend att filma olika situationer ur verkligheten som sedan läggs ut på nätet. Gärna något brottsligt.

Sven-Erik Alhem, överåklagare i Malmö, och författaren och debattören Pär Ström, numera integritetsombudsman på tankesmedjan ”Den nya välfärden”, funderar över fördelar och nackdelar med att allmänheten dokumenterar brott.

Grisgelatin i godis byts mot nötgelatin

Det är Grisens år nu enligt kineserna, ett år då också grisgelatinet i svenskt godiset, men istället byts det ut mot nögelatin!

Hallå där Märit Wikström, informatör på Coop Forum, när kommer vegetariskt godis?

Rehabilitering av reumatiker lönar sig

Rehabilitering lönar sig! Den slutsatsen drar reumatikerförbundet av en undersökning som de gjort. Idag har reumatikerna ett seminarium för sjukvårdspolitiker och tjänstemän i Jönköpings län.

Att rehabilitering lönar sig kan låta självklart. Men Anne Carlsson som är Reumatikerförbundets ordförande säger att det faktiskt inte är så givet för alla.

Tattarkravallerna snart teater: resa utan slut

Under tre sommarveckor 1948 skakades Jönköping av de så kallade ”Tattarkravallerna”, en sorglig episod i Jönköpings historia när fördomar och rasism ledde till misshandel och förföljelse av resande.

Nu blir det snart teater av händelserna. Arne Andersson är författare och regissör till pjäsen Resa utan slut om Tattarkravallerna i Jönköping 1948, som har premiär nästa sommar.

Och en av dem som bidragit med information är Birgitta Hellström, själv resande.

Hon var nio år 1948 och minns händelserna tydligt. Hon känner sig lite kluven inför att det nu blir en teaterpjäs om det som hände.

Dambasket behöver både större publik och fler utövare

Hur ska svensk dambasket locka både fler utövare och större publik? Det är ett ämne som liga-lagen nu funderar över.

Vår sportreporter Dan Thisell, han har lyssnat på hur diskussionerna går och pratar bl a med Jenny Rylander i Huskvarnaklubben Brahe Basket.

Odd kommenterar kommunernas nej till fler flyktingar

Flyktingfrågan har blivit het den senaste veckan. Här i SR Jönköping har du kunnat höra att många av länets kommuner inte vill öka mottagningen av flyktingar, och att Sverigedemokraterna i Gislaved vill att befolkningen ska få säga ja eller nej till flyktingmottagningen i en folkomröstning.

Lassos politiske kommentator, Odd Clausen, berättar mer om vår inställning till franförallt flyktingar från Irak som blir allt fler.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista