Café Campus 22/2

Oljan tar snart slut - är du förberedd?

”Peak Oil - när oljan inte räcker”.

Det är ämnet ikväll när Per Bergström, universitetsadjunkt, håller det första i en serie offentliga föredrag på Högskolan för lärande och kommunikation, HLK. Oljan kan sina så snart som om 7-8 år, och det kommer att ge enorma konsekvenser för den västerländska livsstilen. Så varför talas det inte mer om oljan?

 Linné en tjurig hämndlysten genialisk man

Nu när vi firar 300-årsjubileet av Carl von Linnés födelse är det massor av arrangemang och föredrag om vår världsberömde svensk.

Karl Lindqvist, som är författare och lärare i svenska här på Högskolan i Jönköping, är en av dom som just nu förbeder föredrag om Linné och hans tid. Tre föredrag ska han hålla vid senioruniversitet på högskolan. För även om man inte är botaniker har man anledning att intressera sig för Linné, säger han.

 Inte så global export som vi trodde visa avhandling

Svenska företag är inte så bra på att exportera varor över hela vida världen som vi tror.

Det visar nationalekonomen Martin Anderssons avhandling. Trots globaliseringen exporterar de flesta svenska företagen bara till våra grannländer. One World för samman svenskar och utbytesstudenter

Idag invigdes projektet One World på Högskolan, ett projekt som ska få internationella och svenska studenter att komma närmare varandra.

Emil Jungåker, ordförande i studentkåren och James Norris, projektledare för One World, berättar hur.


 Ingen massflykt när kårobligatoriet försvinner

För ett par veckor sedan rörde utbildningsminister Lars Leijonborg upp känslorna ute bland studenterna i Sverige, när han sa att kårobligatoriet SKA tas bort inom ett par år.

Många befarar att det bliren massflykt från Kåren.

Men på Högskolan i Jönköping verkar de flesta tycka att det är viktigt att fortsätta vara medlem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista