Lasso onsdag 28/2

Anna och Lena slåss om en plats i bandysemifinalen

Än är inte slaget om bandy-SM-medaljen över, även om Vetlanda fick lämna slutspelet efter förlusten mot Hammarby igår.

För i kväll ska IFK Nässjös bandydamer försöka ta sig till SM-semifinal.

Men - det finns ett annat lag som inte vill något hellre än att sätta stopp för de planerna. Nämligen Tranås BOIS.

Första kvartsfinalen i bäst av tre spelades i söndags och då vann Nässjö borta över Tranås med 2-0. I kväll har alltså Nässjö chansen att avgöra hemma på Skogsvallen.

I Lasso i dag sammanförde vi två av lagens mest framträdande spelare; Lena Jonsson, målvakt i Nässjö och Anna Otterborg, som brukar göra mål för Tranås BOIS.

Helena ler åt likheten mellan loggorna

Har ni sett Vetlanda kommuns nya logotype? Där står ”vetlanda.se” med blå, små bokstäver. Över det står det ”nya” i gulaktig skrivstil. Leder det till associationer till någon annan logotype?

Ja, i alla fall tycker socialdemokraterna i Vetlanda att logotypen är alldeles för lik den som moderaterna använde sig av vid valet i höstas.

Men vad tycker moderaterna?

Vi ringde Helena Bouveng som är både moderat och Vetlandabo. Och hon log åt likheten mellan logotyperna.

Ny lag tvingar kyrkorna att bli mer handikappvänliga

Hur ska länets kyrkor och kyrkogårdar göras om så att vem som helst kan komma på besök?

Ja, det var frågor som diskuterades av över 140 personer (med ansvar för begravnings- och kyrkogårdsfrågor) på Tillandzgården i Rogberga idag.

Orsaken var den lag som säger att hela offentliga Sverige ska vara tillgängligt för alla år 2010.

Från kyrkans håll tar man nu hjälp från länsstyrelsen och handikappföreningar för att ta bort lätt avhjälpta hinder, som det heter i den nya lagen.

Och i och kring kyrkorna behövs det göras en hel del. Det säger Kenneth Liljengren som är projektledare på Handikappföreningarnas samarbetsorgan i länet och dessutom själv rullstolsburen.

Efter 20 år - nu väntar elitserien

De har fått vänta länge - spelarna i Jönköpings Curling Club - på ett lag i högsta serien. Men väntan (och alla träningstimmar och alla matcher i lägre divisioner) gav resultat. Nästa säsong finns nämligen lag Claes Mattsson i elitserien.

Lassos reporter Kjell Ahlkvist åkte till curlinghallen och träffade en av lagmedlemmarna, Mattias Niskanen. Han berättade varför han började spela curling, hur han ska förbereda sig inför elitserien och vad han tror om chanserna där.

6000 människor dör i trafiken i Malaysia varje år

I dag bytte Lasso ut snöflingorna utanför fönsterna och de vitbeklädda träden mot 33 graders värme. En stund i alla fall.

För vi förflyttade oss tillfälligt till Kuala Lumpur i Malaysia och till vår korre Thomas Dahl, ursprungligen från Habo. Förutom vädret berättade han om sitt jobb med att hjälpa svenska företag att etablera sig i Asien, om det kinesiska nyåret som firas nu och om trafikdöden, som är mycket hög i Malaysia.


På sightseeing i länets nya stad

Sju salonger ska stå klara i maj i år. Men än så länge liknar stället mest en byggarbetsplats. Ja, så beskrev vår reporter Kjell Ahlkvist den nya stad som han besökte i dag.

Det handlar om den filmstad som just nu växer fram på Väster i Jönköping. Men - han kunde ändå skönja en pampig foajé och paradsalongen som ska innehålla en lyxrad med extra plats för benen.

Som guide hade han Mats Kullander, etableringschef på SF Bio.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista