1 av 7
2 av 7
Massajskor det senaste inom skor för ömma fötter. (Foto:Kjell Ahlkvist)
3 av 7
Ortopedingenjör Daniel Gustavsson
4 av 7
Distriktsläkare Hans Lingfors i Habo. Foto: Karin Malmsten.
5 av 7
Bo Hedbrant, t v, meddelade idag att han slutar som sektionschef. t h Ola Götesson, socialchef i Vetlanda. Foto: Martin Eriksson
6 av 7
Vilande lastbilar på Hyltenas rastplats...
7 av 7
Gudrun Schyman (Foto:Bertil Ericson/Scanpix)

Lasso torsdag 12/4

”Louise-fallet”: Första huvudet har rullat

En av cheferna på socialtjänsten i Vetlanda lämnar nu sin tjänst, efter att Uppdrag Granskning tagit upp fallet ”Louise”.

Boo Hedbrant, chef för familjesektionen, meddelade under eftermiddagen att han slutar som chef.

Med på presskonferensen i Vetlanda i eftermiddags var också Boo Hedbrants chef, socialchefen Ola Götesson. Han har inga tankar på att avgå.

Det blev ju våldamma reaktioner efter SVT:s Uppdrag Gransknings program om fallet ”Louise” i Vetlanda - flickan som i över fem år fick bo hos sin kriminellt belastade missbrukande pappa, som dessutom våldförde sig på henne sexuellt, utan att socialen grep in.

Många polisanmälde socialförvatltningen efter programmet och dessutom har det kommit in JO-anmälmningar mot både socialförvaltningen i Vetlanda och i Göteborgsområdet Bergsjön, där hon växte upp med sin mamma under svåra former. Men hittills är det bara privatpersoner som anmält.

I Lasso igår undrade TV-reportern Janne Josefsson varför inte Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighe, polisanmält socialen.

Mitt i det här efterspelet om vem som ska avgå eller inte, är det lätt att glömma bort dem det egentligen handlar om; barnen. De barn som inte ställt sig upp och skrikit - som ”Louise” i Vetlanda - utan fortfarande lever i misär på ett eller annat sätt.

Pernilla Delfelt, ordförande för Rädda barnens lokalförening i Vetlanda, menar att 10.000-tals barn har det svårt idag. ”Louise” är långt ifrån ensam. 

Sko dig som en massaj!

Skorna har stor betydelse för hur resten av kroppen mår. Leder och rygg mår bra av en god hållning. Och nu finns en sko som tvingar oss att räta på oss, den s.k. massaj-skon.

I en butik för specialskor i Jönköping jobbar ortopedingenjör Daniel Gustavsson som förklarar vad en massaj-sko är.


Tipspromenad bra för kroppen och knoppen

Vad ska vi människor göra för att må bättre? Både i kroppen och i knoppen? En som arbetat mycket att förebygga sjukdomar och på vägen dit få höjd livskvalité och bra vanor är distriktsläkare Hans Lingfors i Habo.

Och han kom på svaret redan för 15 år sedan: Tipspromenaden, den svenskaste av alla svenska företeelser, förenar både kroppen och knoppen och höjer livskvalitén!

Så i Habo gås numera inte bara tipspromenad på söndag förmiddag utan även onsdagskvällar.

Nya regler om rast och vila för chaufförer

Igår trädde nya regler om rast och vila för chaufförer i kraft, som gäller i hela EU och Norge och Schweiz.

Här i Sverige beörs 450.000 förare av bussar och lastbilar tyngre än 3,5 ton. Reglerna innebär bl.a. att den maximala körtiden nu blir högst 56 timmar per vecka istället för 74. Och vitsen är, förutom att höja trafiksäkerheten, att det också blir en sundare konkurrens inom transportsektorn.

På Hyltenas stora lastbilsparkering, söder om Jönköping, har Clas-Göran Karlström från Stenungssund stannat med sin tankbil med flytande syre, och han menar att det här är regler som diskuteras lastbilschaufförer emellan.

Gudrun Schyman pratar om alkohol

Alkohol är en fråga om makt! Det är rubriken när Gudrun Schyman, nykter alkoholist och politiker, föreläser i Vaggeryd i kväll och i Jönköping i morgon.

Lasso fångade henne när hon satt på tåget till Småland i eftermiddags. Och så här säger hon om alkoholens roll i våra liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista