1 av 3
Från demonstrationen i Vetlanda förra veckan. Foto: Jessica Sonelius
2 av 3
3 av 3
Pia Eneström och Katarina Moen-Linberger har båda fött barn med Downs syndrom. Foto:Peder Losten

Lasso måndag 16/4

Kommunpolitiker demonstrerade för att få bort kommunanställd

”Louise” kastades ut av sin mamma när hon var tio år och fick istället flytta till sin missbrukande pappa i Vetlanda. Där levde hon i ett hem fullt av droger, sexuella övergrepp och misär i flera år.

Hela hösten berättades historien om Louise här i SR Jönköping och i lokala medier, men när hon själv trädde fram i SVT:s Uppdrag Granskning blev det en oerhörd reaktion, nästan lynchstämning, i Vetlanda.

I fredags var det till och med en demonstration med uppåt 300 deltagare som skanderade utanför stadshuset i Vetlanda och krävde att socialchefen Ola Götesson skulle avgå.

Men bakom den här demonstrationen stod inte vanliga medborgare utan en kommunpolitiker!

Vänsterpartisten Mikael Ekvall, 22, som sitter i kommunfullmäkige i Vetlanda och är ersättare i kommunstyrelsen, valde inte de politiska vägarna för att driva igenom socialchefens avgång, utan arrangerade en demonstration.

Varför sluter folk upp i en demonstration som riktar sig mot en enda person som redan är polisanmäld och uthängd i media? Varför kräver folket ett huvud på ett fat istället för att vänta på att den demokratiska processen ska ha sin gång?

Lars-Erik Berg, professor i socialpsykologi vid Högskolan i Skövde, har svar.

()

Hur påverkar vårproppen Jönköpings län?

I glad men spänd förväntan var de - alliansens medlemmar som idag presenterade sin första vårbudget.

Valda delar av innehållet hade redan läckt ut för att regeringen skulle få största möjliga uppmärksamhet för sin politik.

Efter att ha gjort den vanliga promenaden nedför Drottninggatan var det så dags för finansminister Anders Borg att lyfta fram det som han tycker är allra viktigast bland förslagen.

Å nog gick det att känna igen retoriken från valrörelsen i höstas.

Lassos inrikespolitiske kommentator, Odd Clausen, snabbplöjde budgeten han också för att se hur den påverkar oss här i Jönköping län.

Han diskuterar också politikernas roll i fallet ”Louise” i Vetlanda, och fortsätter följetongen om den nya landstingsledningens försök att privatisera vårdcentraler.

När något oväntat sker vid förlossningen...

Hur ska man bete sig som personal när något oväntat sker vid förlossningen?

Pia Eneström och Katarina Moen-Linberger har båda fött barn med Downs syndrom.

Idag och i morgon berättar de på sjukhuset i Eksjö för anställda vid förlossning, barnavårdscentral och mödrahälsovård om vilket bemötande man ska ge nyblivna föräldrar när resultatet av en förlossning blir något annat än man tänkt sig.

Katarina förstod omedelbart hur det var fatt med hennes son när han föddes.

Program om sexuella övergrepp före Bolibompa

Klockan 17.30 startar UR:s nya TV-satsning Osynliga sår i SVT1.

Det blir sex avsnitt, och det första handlar om barn som utsätts för sexuella övergrepp.

Imorgon handlar det om barnmisshandel, och sedan följer program om hustrumisshandel, psykiskt sjuka föräldrar, missbrukande föräldrar och att leva gömd.

Angelägna ämnen för många unga människor.

Men, Malin Danielsson Projektledare för den här UR-serien, HUR tänkte ni när ni sänder de här programmen alldeles innan Bolibompa - i samma kanal?

Små barn bänkar sig tidigt för att se sina program.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".