1 av 4
2 av 4
Astrid Hyllsjö skriver en bok om sin hemska barndom då styvpappan förgrep sig på henne (Foto:Karin Selldén)
3 av 4
Mauritz Molin bor permanent i ett före detta fritidshus i Lovsjö söder om Jönköping.(Foto:Peder Losten)
4 av 4
Nabil Chamoun och Randa Jadoun (Foto: Kjell Ahlkvist)

Lasso tisdag 17/4

Märta rapporterar fråm skolmassakerns Virginia

Igår sköts 32 elever ihjäl av en student i den värsta skolmassakern i USAs historia, på universitet Virginia Tech i Blacksburg i delstaten Virginia.

Märta Johansson, 23, från Skillingaryd, är au-pair och pluggar på ett annat universitet i delstaten Virgina och berättar om ett land i chock.

Astrid: ”Ett barn har rätt till trygghet”

Det började redan när Astrid Hyllsjö var 4 år.

Hennes mammas nye pojkvän förgrep sig på henne när mamman var ute. När han sedan blev hennes styvfar blev övergreppen systematiska.

Idag skriver hon en bok om sin barndom och håller föredrag för alla möjliga yrkesgrupper som har med utsatta barn att göra, ur det lilla barnets synvinkel.

I Lasso hon om sin barndom, om hur vuxna ska göra för att se dessa utsatta barn och hur hon och Louise och alla andra barn som far illa ska kunan gå vidare i livet.

Ny forskning sågar fenomenet koldioxidkompensation

Koldioxidkompensation har blivit ett populärt sätt att lätta på miljösamvetet. Men nu kommer ny forskning som pekar på att metoden saknar vetenskaplig grund, att trenden att kompensera för utsläpp är byggd på myter.

Niclas Hällström är biträdande kanslichef på Dag Hammarskjöld-fonden, som sysslar med forskning kring hur världen ska vara en bra plats att leva på även i framtiden, och som nu släppt en rapport som sågar koldioxidkompensationen som fenomen.

Tillbaks till torparsverige eller är ökad livskvalitet?

Idag bor nästan en kvarts miljon svenskar permanent i sina sommarstugor. Bara under de senaste femton åren har över 154 000 personer valt att bosätta sig året runt i sina fritidshus.

Det visar siffror från Mäklarsamfundet Bransch.

En av dem som gjort det valet är Mauritz ”Mojje” Molin och hans hustru, som sedan tio år tillbaka bor i Lovsjö utanför Barnarp en och en halv mil från Jönköping. När de köpte huset var det ett vanligt fritidshus - precis som nästan alla andra hus här i Lovsjö.

Bengt Kinell slutar som HV:s klubbdirektör

Idag kom ett pressmeddelande som berättade att HV71:s klubbdirektör Bengt Kinell avgår efter fem år på posten.

Varför?

Hur gick det sedan för familjen Chamoun?

I oktober 2005 blev familjen Chamoun från Vetlanda avvisad från Sverige till Damaskus i Syrien. Ett fall som blev mycket uppmärksammat då.

Tidigt på morgonen den 26 oktober blev barnen Yousef 14, Manuella 12 och Haidi 8 år, pappa Jack och mamma Sanaa väckta i sitt hem i Vetlanda, och sen förda till polishuset i Jönköping och avvisade, bara tre veckor innan den tillfälliga lagen om asyl började gälla.

Men hur gick det sedan?

Pappa Jacks syster Randa Jadoun och bror Nabil Chamoun på Råslätt i Jönköping berättar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".