1 av 8
2 av 8
Carmen Lupascu Rhodin är Brazil Jacks cirkusdrottning (Foto: Kjell Ahlkvist)
3 av 8
Cirkus Brazil Jack, grundad 1899, turnerar fortfarande land och rike kring
4 av 8
Janne Malmberg, styrelseledamot i Hallby handboll (Foto:Kjell Ahlkvist)
5 av 8
Projektledare Hanne Romanus Haas och sekreteraren i Nydala kyrkoråd Agneta Renshult satte idag spaden i jorden
6 av 8
Anna Karlsson, Rebecka Larsen, Louise Hagesjö och David Lingfors (Foto: Karin Malmsten)
7 av 8
Stadsparksvallen putsas upp inför premiären
8 av 8
Eva-Lena Nilson, J-Södra (Foto:Martin Eriksson)

Lasso torsdag 19/4


Cirkus en utdöende konstform eller framtidsbransch?

Hur överlever alla cirkusar egentligen? Borde inte cirkus vara utkonkurrerat av allt annat modernare som finns att förströ sig med? Roar cirkuskonster dagens barn?

Idag kommer en av de större cirkussällskapen till Jönköping, Brazil Jack, en cirkus som grundades redan 1899 där Carmen Lupascu Rhodin är cirkusdrottning. Hon tror på den traditionella cirkusens framtid.

Förr fanns det små ambulerande varitéshower, idag finns det nycirkus. Bo Sjöqvist, journalist och författare, som har skrivit boken ”Bland strippor och fakirer” om det svunna varité-Sverige, och Tilde Björfors som var med och grundade nycirkusen Cirkus Cirkör, diskuterar cirkusens roll förr och nu.

Åtalade för att ha hjälpt kvinna gömma ett barn

Redan två timmar före rättegångsstarten i morse köade de första kvinnojourrepresentanterna utanför Eksjö tingsrätt för att stötta sina tre kollegor från Tranås som tillsammans med en rektor, står åtalade för att ha hjälpt en kvinna att gömma sina barn i nästan sex år.

Två av dem som kom dit tidigt är Malin Olsson, ordförande för länsförbundet för kvinnojourer i Jönköpings län, och Anna-Sara Rosengren från kvinnojouren Ada i Göteborg.

Malin Olsson menar att det är ett principiellt viktigt mål:

En av de åtalade är Berit Söderström, sekreterare i Kvinnojouren i Tranås:


Dagen efter Hallbys förlust...

Igår spelade Hallby IF den sista och direkt avgörande matchen i kvalet till Elitserien i handboll som slutade 31-27 till Drott. Det blir alltså fortsatt spel i allsvenskan nästa år.

Hur är det då dagen efter? Janne Malmberg är styrelseledamot i Hallby handboll.

Hur många kapsyler blir en bil?

Hur många bilar kan man bygga om vi svenskar samlade ihop alla kapsyler till återvinning? Åsa Sohlén, informationsansvarig Förpacknings- och tidningsinsamlingen kan faktiskt svara på det...

Första spadtaget för en klosterträdgård

Det händer mycket i Nydala i Värnamo kommun i vår och sommar. I vår återvänder munkarna efter nästan 500 år till Nydala.  Och i sommar knoppas det i Nydala medeltida klosterträdgård och i augusti blir det högtidlig invigning.

Efter arkeologiska utgrävningar, forskning och många idéer under fem års tid, så var det idag dags att börja anlägga trädgården, som ska skötas med ideella krafter i nybildade föreningen Nydala klosterträdgård.

Lassos reporter Karin Malmsten vet mer.

Ungdomar prisade för sin idrottsutövning

Det förnämsta idrottsstipendiet för juniorer i Småland utdelades idag.

Det är Smålands idrottsförbund och Länsförsäkringar som utsett fyra mycket lovande unga idrottare; skidåkaren Anna Karlsson, Eksjö, bowlaren Rebecka Larsen, Nässjö, bangolfspelaren Louise Hagesjö, Gislaved, och skidåkaren David Lingfors, Jönköping.

Förutom den stora äran får de också 6 000 kronor vardera.

Gunnar Bergman i Smålandsidrottens styrelse:

Fotbollspremiär.

Själva ordet får det att vattnas i munnen på många. Och för länets bästa lag, Jönköping Södra, så är det upp till bevis ikväll på Stadsparksvallen i matchen mot Bunkeflo i Superettan.

Även om ekonomin fortfarande är långt ifrån topp, och truppen och arenan inte håller yppersta elitklass än, är J-Södra är en klubb som blivit allt mer professionell de senaste åren, speciellt efter att tränaren Olle Nordin tog över.

En som märkt av proffsigheten är kanslisten Eva-Lena Nilsson.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".