1 av 4
2 av 4
Pastor Gunnar Palmgren framför resterna av Missionskyrkans sommarhem Tre Björkar utanför Smålandsstenar. Foto:Anders Borg
3 av 4
Fredrik Strage, journalist och författare. Foto: Patrick Sörquist / SvD / SCANPIX
4 av 4
Ola Götesson har tagit time out. Foto: Anders Hegethorn / SCANPIX

Lasso måndag 23/4

Ny granskning och time out för socialchefen

Idag har politikerna i Vetlandas kommunstyrelse suttit i ett extrainsatt möte för att diskutera vad som ska göra för att återupprätta det sargade förtroendet efter fallet Louise.

SR Jönköpings reporter Anna Eriksson rapporterar om att socialchefen har tagit time out och att en oberoende granskare ska se över ”fallet Louise”.

Hur hamnade Vetlanda kommun i denna förtroendekris?

Birgitta Darrell, kriskommunikationsexpert på Krisberedskapsmyndigheten, menar att kommunerna klarar storm, elavbrott och terrorattacker, men har svårare att hantera förtroendekriser.

Mordbrännare slog till igen i Smålandsstenar

Den pyroman som sedan förra sommaren har härjat i Smålandsstenar har nu minst 13 bränder på sitt samvete.

I natt brann det alltså igen. Först totalförstördes missionsförsamlingens nästan 70 år gamla sommarhem Tre Björkar och ett par timmar senare brann det i ett soprum i en annan del av samhället.

Polisen har ännu inga direkta misstänkta för de här bränderna och oron sprider sig förstås bland Smålandsstenarborna.

Gunnar Palmgren är pastor i missionsförsamlingen och berättar om vad som hände strax före midnatt natten till i dag:

Polisen vet ännu inte vem eller vilka som står bakom alla bränder. Områdespolisen Mats Svensson, Smålandsstenar, vädjar till allmänheten om tips.

Vem är då den typiske pyromanen? Ulf Åsgård, psykiater och författare, har tidigare hjälpt polisen med gärningsmannaprofiler.

Nämnd valde medmänsklighet före paragrafer

En 83-årig kvinna i Huskvarna kommer att få bidrag av kommunen för att kunna installera en så kallad trapphiss i sin villa.

Tidigare har stadsbyggnadsnämnden sagt nej till bidrag, men efter att kvinnan överklagat och fått rätt i länsrätten gör politikerna helt om och säger ja, trots att tjänstemännen på förvaltningen förberedde ett överklagande.

Hallå där, Anders Samuelsson, centerpartistisk ordförande i stadsbyggnadsnämnden, varför har ni ändrat er om trapphissen?

Fredrik Strage om varför vissa fans blir besatta

Har du någon gång haft en idol? Har du känt magin av att vara på samma ställe som någon du länge beundrat?

Idag hölls en föreläsning om fans på Högskolebiblioteket i Jönköping av journalisten Fredrik Strage. Han berättade om de fans han mött och som han har skrivit om i sin senaste bok.

Och Fredrik Strage själv vet hur det känns att vilja vara nära sin idol - precis som han själv ville när han var på en presskonferens med artisten Björk 1996.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista