Lasso måndag 7/5

Vår reporter följde valet i sitt gamla hemland

Den konservative Nicolas Sarkozy blir Frankrikes nye president. Det står klart efter valet igår. Och eftersom vi har en reporter med rötter i Frankrike här på Sveriges Radio Jönköping så kan man ju inte låta bli att eftersnacka lite med honom.

Reportern heter Erik Moreau. Han lämnade Frankrike för ett antal år sen, men har ändå följt valrörelsen en del. Han har bland annat pappa och bror kvar i sitt gamla hemland.

I Lasso idag berättade han bland annat att Sarkozy vann efter att ha gjort en ”Reinfeldtare”.

Han berättade om psykvården i u-länderna

Psykiatrin i Sverige har diskuterats ur många olika infallsvinklar på senare år. Långa utredningar har gjorts och pengar öronmärks för olika psykiatrireformer. Vi hör mer och mer om att många blir utbrända och mår själsligt illa. Men det är inte bara i Sverige och västvärlden som psykiatrin står i fokus.

Idag besöker Prathap Tharyan Jönköping. Han är indisk professor i psykiatri och han menar att psykiska sjukdomar är de samma oavsett om man bor i ett rikt eller ett fattigt land.

Däremot så visar sig sjukdomen på olika sätt eftersom det ofta är kulturen som avgör hur man beskriver sin sjukdom.

Sofia och Johanna sporras av helgens sportframgångar

De är idrottare. De är tjejer. De är från Jönköping. Och de har gjort storsuccé i helgen.

Det handlar förstås om Johanna Bergdahl, svensk seniormästare i fäktning, och Sofia Paldanius, som tog hem tre segrar i världcupen i kanot.

Vi ringde upp båda två för att gratulera. Och så frågade vi vad de har för egenskaper som gör dem så bra. Och hur helgens framgångar sporrar dem.

Nässjöjuryn charmades av dubbla radhus

Efter att under flera år ha rivit tomma lägenheter i Nässjö - så är det dags att bygga nytt. 73 förslag har kommit in från hela världen om hur den gamla bryggeritomten Gambrinus ska se ut i framtiden.

Nu är en vinnare utsedd. Det blir förslaget från arkitekten Sofia Björkdahl från Stockholm.

Länsbor kan ha smittats med Hepatit C

Landstingen bör spåra upp ett antal av de patienter som fick blodtransfusioner mellan åren 1965 och 1992. Ja, det föreslår Socialstyrelsen i en ny rapport.

Orsaken är att före 1992 testade man inte om det fanns Hepatit C-virus i blod som skulle ges till patienter. Därför kan ett antal patienter ha smittats.

Och när länets smittskyddsläkare Per-Erik Åbom gästade Lasso idag fick han bland annat svara på hur många patienter det kan röra sig om i vårt län, hur farlig sjukdomen är och om den går att bota idag.

Får man aldrig, aldrig tacka nej till ett jobb?

Kraven på arbetslösa personer ska bli högre. Det har vi hört den nya regeringen flagga för.

Men var går egentligen gränsen? Måste man ta ett jobb som man rent kroppligt inte klarar av?

I Lasso idag besökte vi Sävsjö kommun och hörde en bit av 40-åriga Petras historia.

Hon hade varit arbetslös en tid, när hon fick erbjudande om ett jobb. Ett jobb hon inte fick tacka nej till...

Får man någon gång tacka nej till ett jobb? Hur hårda är nyporna nu egentligen? Kan a-kassan dras in?

Ja, dessa frågor fick Helene Kavarén på länsarbetsnämnden svara på.