Lasso tisdag 8/5

Därför analyseras Huskvarnabergen

Just nu knackas, krafsas, bryts och hackas det i Huskvarnabergen ovanför Vättern. Det är Sveriges Geologiska undersökning, SGU, som är i trakterna för att undersöka berggrunden i området.

Det hela handlar om ett 3-årigt projekt som rör hela Sverige, men som mellan maj och september håller till i och strax utanför Jönköpings kommun. Och enligt projektledaren Thomas Eliasson är syftet att få fram bergens egenskaper, så man vet hur man kan bygga i närheten.


 

Polisen varnar: Låna inte ut mobilen!

Många som lånat ut sin mobiltelefon den senaste tiden har fått ångra sig bittert. Någon vecka efter har det nämligen dykt upp en räkning på flera tusen kronor från ett utlåningsföretag.

Personen som lånade mobilen har alltså passat på att ta ett snabblån till sig själv via telefonen. Och det här verkar vara lätt hänt.

15- och 16-åringarna Victoria Jonasson, Linnea Fridh och Louise Carlsson skulle kunna tänka sig att säga ja om någon bad om att få låna deras mobiltelefon.

Under de senaste månaderna har det kommit in en handfull anmälningar om den här typen av brott i Jönköpings län.

Men polisen i länet tror att fler har drabbats. Det kan dock vara pinsamt att anmäla, när man blivit så lurad.

Lisette från Jönköping tävlar för Malta

Det finns fler småländska artister än The Ark på plats i finska Helsingfors just nu för att tävla i Eurovision Song Contest.

Handplockad från Jönköping är nämligen 24-åriga Lisette Vares. Hon är sångerska, dansare och showartist på heltid. Och nu står hon snart på scen inför en storpublik.

Redan på torsdag tävlar hon i Eurovision Song Contest. För Malta!

För och emot en utförsäljning av kommunala hyresrätter

Om knappt två månader blir det fritt fram att göra om kommunalägda hyreslägenheter till bostadsrätter. För den 1 juli försvinner den stopplag som hittills har förhindrat det här.

Och en undersökning som SVT: s Rapport har gjort visar att många kommuner vill sälja hyresrätterna.

I vårt län svarade Aneby att man är positivt inställd till det här, liksom Gnosjö, Jönköping, Vaggeryd, Värnamo och Vetlanda kommuner. I Tranås har man redan beslutat om utförsäljning, i Värnamo pågår det, medan Sävsjö till exempel fick nej enligt den gamla lagen när man ville sälja ut. Men åsikterna är olika.


Nu inför också den somatiska vården barnombud

Vad händer med ett barns känslor och tankar om ens föräldrar blir svårt sjuka? Det har man inom landstinget funderat på sedan år 2000.  Då införde man barnombud inom psykiatrin och nu är det dags för den övriga sjukvården.

Därför anordnade man idag en föreläsning i Höglandssjukhusets aula i Eksjö för anställda på de olika klinikerna. Men vad är då ett barnombud? Ursula Falkmer som är verksamhetschef vid onkologkliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping berättar...

Stora förändringar på gång för Jönköpings skolor 

Nu väntar ett stort arbete för de kommunala skolorna i Jönköpings kommun.

Efter alliansens besked i morse om att skolorna ska bli så kallade kommunala friskolor - så ska varje skola skaffa sig en profil; till exempel teater eller idrott eller något annat. Meningen är att kunna konkurrera med privata friskolor.

Och moderaten Peter Jutterström, som är ordförande i gymnasienämnde,n säger att ansvaret på skolorna är stort nu.

I morse blev alltså rektorerna i Jönköpings kommun informerade om vad som är på gång - och om att varje skola ska bestämma mer över sig själv i framtiden.

Christina Nystedt är rektor för samhällsprogrammet på Sandagymnasiet i Huskvarna är försiktigt positiv.

Men oppositionen är kritisk. Socialdemokratiske skolpolitikern Magnus Rydh menar att skolorna bestämmer över sina egna enheter sedan lång tid tillbaka - när socialdemokraterna och centern styrde i Jönköpings kommun.

Olika åsikter, alltså.

Så vi kontaktade en skola i länet som har fungerat som en kommunal friskola i drygt ett år - nämligen Nifsarpsskolan i Eksjö. Gymnasiechef där är Mats Klasson. Och han menar att det innebar stora förändringar när personalen började ta mer ansvar.