Lasso onsdag 9/5

Så smakar smaskigaste skolmaten

I Sverige har det pågått en tävling mellan skolorna - en tävling med namnet ”Årets kock i skolan”. Tio vinnare har tagits ut och en av dem är Hagabodaskolan i Habo. Den tävlade med en rätt som kallas ”Busiga rektorns potatisgratäng med kasslerkuber”.

Som pris fick skolan bland annat ett besök av Årets Kock 2003, Magnus Lindström. Han var på skolan idag och hjälpte till att laga den rätt som korats till Årets skolmatsrätt, nämligen ”Brännande spännande kycklinglår med picassoris”.

Och Ulla Holgersson, som är husmor på Hagabodaskolan tycker det är roligt att ha en stjärnkock på skolan.

Därför sker det ett mord på Torsviks kraftvärmeverk

I höst kommer en ny polisroman ut - och det är en bok med massor av anknytningar till Jönköpingstrakten. Den bär till exempel namnet Mannen från Tenhult.

Och den handlar om ett mord som utspelar sig på kraftvärmeverket på Torsvik utanför Jönköping. Och en av de två författarna bakom boken har pluggat och jobbat i Jönköping. Han heter Ulf Broberg.

Festivalen märks i varje gathörn av Helsingfors

Det är i Finland det händer den här veckan. Det stora spektaklet Eurovision Song Contest avgörs ju i Helsingfors. Men hur mycket märks det här i stan egentligen?

Ja, enligt vår korre Kari Karjalainen, som tidigare jobbat i Jönköping, men nu finns i Helsingfors, går det inte att missa festivalstämningen.

Constance, 84, om att bli nekad sjuktaxi

Vad gör man när det inte går några direkttransporter till Länssjukhuset Ryhov? Vad gör man när man ser andra åka sjuktaxi medan man själv blivit nekad att åka med? Jo, då återstår kollektivtrafiken.

84-åriga Constance som har besvär med både syn och balans berättar hur det är att ta sig från till Jönköping till Nässjö.

Lagligt att knarka - vad skulle det leda till?

Förra året polisanmäldes 753 fall av eget bruk av narkotika i länet. Drygt 750 personer polisanmäldes alltså för att de var påverkade av narkotika. För sex år sedan var fallen bara hälften så många, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Och nu föreslår vänsterpartiets riksdagsgrupp av missbrukaren ska gå fri. Den som missbrukar narkotika ska alltså inte, enligt förslaget, göra något kriminellt.