Lasso torsdag 10/5

Jonas Edman tränar skidskyttar

I januari i år fick vi veta att skytten Jonas Edman från Bankeryd, lägger ner sin stasning på OS mot OS i Peking nästa år.

Men skyttet fortsätter han, och han ska bland annat hjälpa landslaget i skidskytte att bli mer pricksäkra:

Länsbor kan få göra eget sommarprogram

För första gången i år har Sveriges Radio bjudit in lyssnarna att göra ett sommarprogram i sommar. En vanlig lyssnare får detta prestigeuppdrag, och av många bidrag har nu tio valts ut i en slags final. Bidragen finns att lyssna på på SR P1s hemsida, och nu kan alla lyssna och rösta under några veckor. Från länet finns Mari Titus från Eksjö och Veija Luukkonen från Jönköping.

Tempel i Gnosjö väcker känslor

Sen planerna på ett buddhistiskt tempel i Gnosjö offentliggjordes i veckan, så har det varit både positiva och negativa reaktioner. På kommunalrådet Lars-Åke Magnussons blogg så finns mycket blandade reaktioner. En kommentar talar om ”ett tempel för onda andar i Gnosjö”.

Kommunalrådet Lars-Åke Magnusson, själv frikyrklig, talar om tolerans, och välkomnar ett buddistiskt tempel:

Hård kritik mot sammanträde i landstinget

Sammanträdet var rena farsen. Det är rubriken på en insändare i ett par lokaltidningar den här veckan. Bakom insändaren står Svante Olsson, vänstepartist i landstinget, och sammanträdet han kritiserar var ett utskottssammanträde i Värnamo, där vänsterpartiet och socialdemokraterna fick gå ut ur rummet när den borgerliga alliansen ville ha egna överläggningar. Olsson tycker att den typen av överläggningar ska ske innan sammanträdet, för annars är det ju ingen mening med att sammanträda tillsammans.

Marianne Andersson, kristdemokratisk ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, menar däremot att socialdemokraterna och vänstern också kunde ta tillfället i akt och prata ihop sig, och att det här är ett sätt som utskottet länge har arbetat på och accepterat.

I Lasso hörde vi Svante Olsson och Marianne Andersson diskutera det här:

Vårruset går av stapeln idag

Idag springer 6500 kvinnor Vårruset i Jönköping. Vår reporter Kjell Ahlkvist var med på förberedelserna vid Rocksjön:

Sex radiojournalsiter från Laos I Jönköping

Den här veckan har vi långväga besök här på Radio Jönköping. Det är sju personer från Laos som är våra kollegor, dom jobbar nämligen som radiojournalister i sitt hemland. Ett land där Nyheterna ofta handlar om riskörd och priset på andra jordbruksprodukter.

Hör Chan van Pheng Phao Si Phan Dong som är en av journalisterna.

Tävling i transportteknik i Eksjö

Idag var det en lite annorlunda tävling på Nifsarpsskolan i Eksjö. 18 ungdomar från tranportutbildningar i Småland tävlade om en plats på EM i Transportteknik. Vann gjorde Christian Nero från Vetlanda. Arrangör var Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd och Nils Wennlund var tävlingsledare i Eksjö. Han berättar att en av anledningarna till att tävla i transportteknik är att locka fler ungdomar till yrkena: