Lasso onsdag 16/5

Stöldrubricering kan minska snatterierna

Att snatta är väl inte så allvarligt brott, tänker många. Men branschorganisationen Svensk Handel har tröttnat och kräver nu att brottet ska rubriceras som stöld istället, för att påvisa allvaret.

Enbart i Jönköpings kommuns butiker snattas det för ofattbara 126 miljoner kronor per år!

På tok för mycket menar Christina Larsson på Svensk Handel i Jönköping.

Efter ekoturism följer nu ansvarsfullt resande

Tänker du på vad du lämnar för avtryck på den semesterort du besöker? Ekoturism har vi ju lärt oss vad det är, att tänka ekologiskt när man reser, men vi ska lära oss att resa ansvarsfullt socialt och ekonomiskt också, menar många.

Caroline Petersson, redaktör och en av initiativtagarna till det nya livsstilsmagasinet Camino, en tidning som handlar om hållbar konsumtion har skrivit en lång artikel om anvarsfullt resande i första numret och förklarar hur man kan göra.

Vill bygga små torp för ”nyavågare”

I tolv-tresston år har Björn och Gudrun Tegnér bott på Södra Äng utanför Ormaryd mellan Eksjö och Nässjö och brukat gården som ekologiskt jordbruk.

Nu orkar de inte driva det längre. Därför vill de sälja gården. Och så långt låter det här inte så uppseendeväckande.

Om det nu inte vore för att Gudrun och Björn har en plan.

Istället för att bara lämna gården så vill dom nämligen låta bygga nya små torp där människor kan flytta in och driva jordbruket vidare - som ett kooperativ i sann gröna vågenanda.

Det enda de tänker behålla är huset Villa Sola. Och precis som Björns berömda farmor, Alice Tegnér, vill de ha det som sommarhus.

Jönköping teknikens Mekka, eller...?

Tidskriften Din teknik har rankat de bästa teknikstäderna i Sverige och Jönköping kommer på en fin femteplats!

Men hur gick det till?

Paul Bogatir, redaktionschef på tidskriften Din teknik förklarar hur man tänkte då.

Stora demonstrationer i Turkiet mot regeringen

I Turkiet demonstrerar medborgarna mot att de styrande krafterna ska föra en mer islamiskt baserad politik. Sveriges generalkonsul i Istanbul, Ingmar Karlsson från Burseryd, förklarar vad som får folk att gå man ur huse i Izmir.

Han avslöjar också att han får 5000 besök per år på sitt konsulat!