Lasso måndag 21/5

Hemtjänsten ibland problematisk när kulturer krockar

Pensionärer med invandrarbakgrund tackar ibland nej till hemtjänst - trots att de behöver hjälp.

Det här problemet lade Jönköpingsbon Vilbert Soleymanian märke till och såg det som en affärsidé. Nu har han tillsammans med två kollegor startat ett företag med namnet Basic Care Unit.

Azita Emami, docent i vårdvetenskap på Karolinska institutet, har bland annat forskat om kulturella aspekter på vården och omsorgen.

Smothuset bantas igen

Det var med pompa och ståt som det vinnande förslaget till ett nytt musik- och teaterhus i Jönköping presenterades i vintras.

Men nästan omedelbart fick bromsarna slås till, eftersom det förslaget skulle bli för dyrt. Operation bantning av byggnaden startades, och nu finns ett nytt förslag där byggnaden blir ungefär likadan fast mindre. Det berättar Erik Pålsson, direktör för landstingsfastigheter.

Allsång i Gränna

Allsång hör sommaren till, och i sommar presenterar Sveriges Radio Jönköping stolt egna allsångskonserter.

Tre söndagar i sommar blir det allsång vid lagunen i Gränna. Konserterna ska bandas och sedan sändas i radio.

Artister som kommer att vara med är Amy Diamond, Anna Book och Wille Crafoord. Medarrangör är fest i grevskapet. Och Grännaborna är med på noterna, minst sagt!

Det blir också 30-årsjubileum här på SR Jönköping framåt hösten, och vi står även inför personalminskningar.

Kanalchef Dan Segerson berättade om vilka det är som slutar. Men först hör vi Magnus Nilsson, redaktionschef, berätta lite mer om just allsången i Gränna.

Vaggeryds vårdcentral har lärt av bilindustrin

Vården kan lära sig en hel del av bilindustrin. Det visar till exempel Vaggeryds vårdcentral, som under flera år jobbat med det som heter bra mottagning, och som delvis hämtat inspiration från industrins flöde. Pernilla Söderberg, enhetschef på vårdcentralen i Vaggeryd, berättar att kostnaderna för vården har minskat sen man började med den här metoden:

Undervisningsfilmer tävlar om Oscar

Filmfetivalen i Cannes är i full gång, men också i Jönköping pågår en filmfestival just nu. En filmfestival där undervisningsfilmer, informationsfilmer och vetenskapsreportage tävlar om en egen Oscarstatyett.

Det är högskolan som är värd för festivalen, som är den första i sitt slag i Svergie. Det handlar om att utveckla den nya tekniken, ljud och rörliga bilder, för de gamla klassiska stencilerna, overheaden och tjocka kompendier räcker inte i undervisningssammanhang i framtiden . Det menar Cecilia Andersson Edwall, chef för digitala medier vid Göteborgs universitet: