1 av 6
2 av 6
Marie Bergendahl, anhörig, och Henrik Johansson, informatör på NTF (Foto:Karin Selldén)
3 av 6
Lars Ericsson har skrivit Herrestadsmötet anno 1830 som ges i Herrestad, Kärda utanför Värnamo, på pingstdagen. (Foto Karin Malmsten)
4 av 6
Maskinisten Roger Davidsson rullar upp filmen inför premiären.
5 av 6
Foto: Martin Eriksson
6 av 6
Den största salongen kan ta emot 264 personer. Foto: Martin Eriksson.

Lasso tisdag 22/5

Maries lillebror dödades av rattfyllerist

Många unga tycker det är okej att ta moppen eller bilen med alkohol i kroppen. Men det gör inte Marie Bergendahl. För sex år sedan förlorade hon sin lillebror Erik i en olycka orsakad av en rattfyllerist.

Idag berättar hon om detta för unga studenter som ska blir NTF.s fadrrar på Högskolan i Jönköping.


Vissa vårdcentraler klarar kravet på telefontillgänglighet

Att komma fram till sin vårdcentral per telefon är ett så stort problem att det blev en av de stora valfrågorna här i länet i höstas.

Det skulle bli bättre lovade allianspartierna i valrörelsen, men det har faktiskt blivit något sämre, visar senaste mätningen.

Men på de vårdcentraler där man infört telefonsystemet Tele Q har tillgängligheten ökat de senaste åren. Alla samtal besvaras av en telefonsvarare som utlovar en tid när vårdcentralen ringer tillbaka.

Så här låter det när man ringer till Rosenlunds vårdcentral i Jönköping:


Det här systemet finns också Gislaved och Värnamo.

Men till många andra vårdcentraler är det fortfarande hopplöst att komma fram till.

Enligt Sveriges kommuner och landstings siffror så får 24 procent av samtalen till länets vårdcentraler inget svar.

Nästan var fjärde samtal besvaras inte!Och det är fler än vid förra mätningen.

Moderata landstingsrådet Peranders Johansson, får svara på varför, och när samtliga vårdcentraler ska vara utrustade med Tele Q.

Herrestadmötet - en annorlunda gudstjänst

En annorlunda gudstjänst, som också är fest, historia och lite av teater, blir det i Herrestad utanför Kärda i Värnamo kommun på pingstdagen.

Det är Lars Ericsson som har regisserat det annorlunda Herrestadsmötet, och det blir förstås musik bland annat av minikören Gråsparvarna.

Enhetsmeditation, vad är det?

Stefan Rydberg arrangerar enhetsmeditation och meditation för världsfred ikväll i Jönköping. Enhetsmeditation, hallå där?

Filmstaden ensam herre på täppan

Idag öppnade SF portarna till den nya stora Filmstaden i Jönköping. De senaste åren har SF tagit över allt mer av biografmarknaden, och i Jönköping blir man ensam om att erbjuda film dagligen till Jönköpingsborna.

Ikväll är det visning för speciellt inbjudna personer, och imorron släpps allmänheten in. Men det finns dom som jobbar in i det sista med att få allt klart kring premiären.

Roger Davidsson är biografmaskinist.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".