1 av 5
2 av 5
3 av 5
Veija Luukkonen (Foto: Peder Losten)Infälld :Marie Titus
4 av 5
Pissrännan - en av många utrotningshotade saker. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
5 av 5
Äldre dam läser tidningen.Foto:Hasse Holmberg/Scanpix

Lasso tisdag 29/5

 ”Att bli gammal är inte alls det man tror”

Vi svenskar har hamnat i en slags falsk åldersnoja-flla, menar Lars Tornstam, professor i sociologi vid Uppsala Universitet med åldrande som specialitet. Att bli gammal är inte alls det man tror när man är ung.

Hur man ser på ålder beror ju var på skalan man själv står. 10-åringar tycker att 20-åringar är gamla, 90-åringar ser 70-åringar som spolingar.

Lasso frågade några pantrar på stan i Jönköping hur de ser på det här med att åldras.


Länsmuseichefen var för blek - sparkades

Det har mullrat ett tag bland de anställda på länsmuseet i Jönköping. Personalen har varit kritisk mot chefen för museet, och igår tog styrelsen beslutet att säga upp chefen Jan Sundström med omedelbar verkan. Kritiken har gått ut på att chefen synts och hörts för lite och att ledarskapet varit för svagt.

Trots att Jan Sundströms förordnande skulle gå ut om ett halvår bara, var missnöjet bland personalen så stort att man var tvungna att göra något nu, säger centerpartisten Raymond Pettersson, ordförande i museets styrelse.

Jan Sundström, som är på jobbet allra sista dagen idag, besvarar både kritiken och det faktum att han mister jobbet.

 Veija och Marie har chans att bli sommarpratare

På midsommardagen, 23 juni drar det traditionsmättade Sommar-programmet igång i radions P1.

I år prövar man ett nytt grepp: ett av programmen får göras av någon som inte är känd för den breda allmänheten. 850 personer i hela landet ansökte. Av dessa gjorde Sveriges Radio ett urval på tio personer som fick spela in inledningen till ett sommarprogram. Sedan n har allmänheten kunnat lyssna på webben och rösta.

Röstningen är avslutad - men ännu vet man inte vem av de tio som får den stora äran att göra ett sommarprogram.

Lasso har träffat två av kandidaterna.

Veija Luukkonen som arbetar som konstpedagog och ofta återfinns på länsmuseet i Jönköping. Hon föddes i norra Sverige för 61 år sen men var bara ett år när familjen flyttade till finska lappmarken.

Ytterligare en kandidat av de tio kommer från Jönköpings län, läraren Marie Titus från Eksjö.

Lasso träffade henne i Bruzaholm, en och en halv mil öster om Eksjö. Där arbetar hon på ett behandlingshem för socialt handikappade barn.

Den 4 juli blir det offentligt vem av de tio som får sommarprata.

 ”Mullsjö kommun - länets Ukraina”

Efter valet blev det maktskifte i Jönköpings kommun. Kommunen fick en egen allians, med fem partier, efter alla år med socialdemokraterna och centern. Hur har invånarna märkt av det?

Odd Clausen, Lassos politiske kommentator har tittat närare på alliansens arbete hittills. Han kommenterar också den senaste krisen i Mullsjö kommun - som han kallar ”länets Ukraina”!

Pissrännor och andra utrotningshotade saker

Det kommer att bli längre köer på herrtoaletterna i framtiden.För den blänkande rostfria plåtrännan inne på herrarnas toalett som brukar kallas för ”pissrännan”, kan vara på väg att försvinna. En ny kulturstudie visar att män helst vill kissa i fred när de går på toa på restauranger och barer.

Bakom rapporten står Tom Leissner, docent i socialt arbete på Göteborgs universitet.

Thomas Halvardsson, besökare på en pissoar, blir mycket filosofisk när han hör att rännan är på väg bort.

Johan Tell, författare och journalist, har skrivit boken ”utrotningshotat” som handlar om saker som är på väg att försvinna ur vårt medvetande.

Han vill lägga till fler saker på ute-listan, saker på väg bort, tex diabilder, faxar, telefonkataloger, anslagstavlor och fönstervevar i bilarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".