Lasso tisdag 5/6

 Fritt fram att köpa billigare sprit på nätet

Dagens stora nyhet är att det svenska förbudet mot privatimport av alkohol strider mot EG-rätten. Det konstaterar EG:domstolen i en dom som kom idag, och som innebär att vi svenskar nu lagligt kan gå in på nätet och beställa alkoholhaltiga drycker från utlandet och få dem levererade till dörren.

Lasso kollar in importsidorna på nätet, träffar Tommy Dahlbom i Nässjö som fått sin nätimport beslagtagen, Karina Larsson, systembolagschef i Nässjö, som ser domen som ett bakslag och pratar med en jättearg förbundsordförande för Ungdomens nykterhetsförbund, Robert Damberg, som menar att det är de unga som kommer att köpa sprit på det här sättet.


Trots hög kontroll, har kvinna lyckats förskingra kyrkans pengar

En anställd inom ett pastorat i Jönköpings län misstänks ha förskingrat miljonbelopp. Den misstänkta kvinnan ska systematiskt ha fört över pengar från kyrkans kassa till sina egna konton.

Historien avslöjades först när hon blev sjukskriven och en annan tog över bokföringen. Kvinnan har helt fört revisorerna bakom ryggen, enligt kyrkonämndens ordförande i det aktuella pastoratet.

Men det betyder inte att Svenska Kyrkan är en godtrogen arbetsgivare, säger Ann-Margaret Dahlström, ekonomikonsulent Svenska kyrkans församlingsförbund, som också utbildar kyrkokamrererna i ekonomi.

Mycket klimatprat i Tyskland inför G8-mötet

Imorgon börjar det stora G8-mötet i Heiligendamm utanför Rostock, där man visserligen ska prata global ekonomi i första hand, men där också klimatfrågan letat sig in till konferensbordet.

Och klimatfrågan är stor i Tyskland just nu inför mötet, berättar Lassos småländska korre i Köln, Ingrid Lindblom.

Hon berättar också om oroligheter och demonstrationer inför mötet.

Bara var fjärde företagare en kvinna

Andelen kvinnliga företagande blir bara mindre! Bara var fjärde företagare är en kvinna idag.

Det visar en rapport från Företagarna som Frida Boklund presenterar idag.

Slötittande på TV ger dåligt samvete

Är du en av dem som drabbas av dåligt TV-samvete? I så fall är du inte ensam. Att det dåliga TV-samvetet finns, det är nu dokumenterat.

Stina Bengtsson, lektor i medie-och kommunikationsvetenskap på Södertörns Högskola, har i en ny avhandling kartlagt människors våndor på grund av mediekonsumtion.

Däremot får ingen dåligt samvete av att lyssna på radio!

Poesifestival i det Småländska kulturarvets tecken

Nu är det snart dags för årets upplaga av Nässjö poesifestival. Från att den i 20 år tidigare har hållits i augusti, har man i år flyttat den till mellan den 14 och 16 juni.

Och idag avslöjades att årets dragplåster är bland andra Ylva Eggehorn, Marcus Birro, Nicolai Dunger, Emil Svanängen och så Cletus Nelson Nwadike som ju är Kulturkorre i Mitti, och många andra.

Årets poesifestival går dessutom i det småländska kulturarvets tecken och man låter också musiken möta poesin i dialog. Projektledare för festivalen är landstingets kulturutvecklingschef Jörgen Lindvall:

Josefin rider i högvakten bakom kungaparet

Josefin Karlsson från Uppgränna firar Nationaldagen i en hästsadel i en kortege bakom kungaparet! Hon gör nämligen värnplikten i den beridna högvakten i Stockhom.

Jobbar på nationaldagen, lediga på skolavslutningen

Det finns de som jobbar på Nationaldagen, även om det är en röd dag! För när Nationaldagen inträffar mitt i veckan, en onsdag, så blir det problem för dom som jobbar skift i processindustrin.

På Hordagruppens fabriker i Bor och Horda blev det diskussioner bland de 150 anställda. Och det slutade med att företag och fack var överens om att byta fredag mot onsdag.

Så fabrikerna är igång på nationaldagen och stängda på skolavslutningen på fredag.

Produktionschef Peter Jonsson:

Rakel Chukri har nationaldagstalångest

På nationaldagen ska talarna upp i talarstolarna för att säga nånting genomtänkt, intressant, igenkännande och roligt om Sverige av idag.

Rakel Chukri, journalist från Jönköping som jobbar på Sydsvenskan som krönikör, är en av alla med talångest och imorgon ska hon hålla tal i hemstaden Jönköping.