1 av 6
2 av 6
Frida Öhnell Foto:Dan Hansson/Scanpix
3 av 6
Aspholmen
4 av 6
5 av 6
Kor på landet
6 av 6
Helen Carlsson Foto:Rebecka Ojensa

Lasso fredag 6/7

 Hallå där...

...Frida Öhnell, en av många i jönköpingsbandet I’m from Barcelona, som just nu gör succé i Frankrike:

Emil från Jönköping Roskildedebuterar

Roskildefestivalen är i full gång - trots hällregn och lervälling. Artisterna artisterna avlöser varandra och bland storheter som Björk, The Who, Red Hot chili Peppers och svenska the Ark finns Emil Svanängen - också känd som Loney Dear- från Jönköping.

Men när Lasso fredag fick tag på honom var han inte i Danmark utan väldigt långt norrut i Norge:


Aspholmen står stadigt på stengrunden

Mitt bland alla nybyggda bostäder på Kålgårdsområdet i Jönköping står två små låga träbyggnader liksom hukande bland de moderna höghusen. Men till skillnad från all annan gammal bebyggelse i området kommer de inte att jämnas med marken - Aspholmen är K-märkt och står därför stadigt kvar på sin stengrund från 1600-talet.

Lassos Helena Gustafsson följde med Bo E Karlsson, förste antikvarie på Jönköpings Läns Museum, när han besiktade huset och fick då veta hur det såg ut där för drygt tio år sedan:

Farlig idyll

För de flesta av oss, som bor i stan verkar landet med stort L som en Sörgårds-idyll - med lugnt idisslande kor, blommande klövervallar och doft av nyslaget hö. Men det är en förrädisk idyll, lantbruket är fyllt med faror - där man kanske minst anar det!

Därför ordnar Lantbrukarnas Riksförbund en säkerhetsmässa i Reftele på söndag. Helen Carlsson, själv lantbrukare, är en av initiativtagarna:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".