1 av 5
Att tanka lär bli dyrt i framtiden. Foto: Jenny Almlöf
2 av 5
3 av 5
Bensinpriserna kommer öka om regeringen får som de vill. Foto: Jenny Almlöf
4 av 5
Skyltar behövs för husvagnarna står alldeles för tätt. Foto: Mikael Kulle.
5 av 5
Pelle Edberg. Foto: Helena Gustafsson

Lasso måndag 9/7

Moderat helomvändning av bensinpris

Idag har vi kunnat höra om hur regeringen planerar att kraftigt höja bensinpriset i framtiden, allt för att kunna få bukt med de ökande utsläppen av koldioxid.

Prognosen är att priset på bensin kommer att gå över 20 kronor per liter år 2020, och det blir utan tvekan kännbart i plånböckerna. Så här reagerade några människor i Huskvarna på signalerna om en höjning.

Men höjningen av bensinen kom säkert som en överraskning för många borgerliga väljare som knappast trodde att en moderatledd regering skulle bidra till en sån utveckling.

Rasrisk i översvämmat Gränna

För två veckor sedan började vattenmassorna att flöda på det småländska höglandet. Det orsakade stora bekymmer med vattenfyllda källare, bortspolade vägar och brustna dammar.

Andra delar av landet har också drabbats hårt, bland annat Skåne i förra veckan, och dessvärre lär väl inte det senaste dygnets skyfall bli det sista. Lassos reporter Peter Jernberg åkte till Gränna för att prata med de drabbade.

Räddningstjänsten jobbar för fullt med att undsätta översvämningsdrabbade i länet. Det senaste dygnet har det fallit 77 millimeter regn i Gränna, och som följd av det har turister fått ta in på hotell för att komma undan vattenmassorna.

Björn Harringer är försvarsdirektör i Jönköping och sitter med i samverkansgruppen som hanterar översvämningarna i länet. I Lasso gav han den senaste informationen.

Barndomsminne av minister Ask

Under sommaren får vi träffa de tretton politiker som har mest makt i regeringen, alla ministrarna. Och idag har det blivit dags för ministern som verkligen måste hålla sig på rätt sida om lagen - justitieministern Beatrice Ask. Hör henne berätta om sitt första barndomsminne.

Farligt trånga campingplatser

Samtidigt som det är översvämningar i vissa del av länet så är det risk för bränder på andra, nämligen på en del av länets campingplatser. Och anledningen till brandrisken är att man inte följer reglerna för hur stort avstånd det ska vara mellan de uppställda husvagnarna.

Stig och Laila Eriksson bor på High Chaparalls camping just nu och där står vagnarna alldeles för tätt, vilket äventyrar säkerheten.

Alf Henrikson-nostalgi i Huskvarna

Huskvarnasonen Alf Henriksson skulle ha fyllt 102 år idag, vilket firas i Huskvarna folkets park under temat Stångekorv och Bordeaux. Han var en mångsysslare som alltid hade penna och papper till hands. Nu är det 12 år sedan han gick bort, men ordkonstnären är långt ifrån död.

Per Göran Nyberg och Rolf Borglid är två Alf Henrikson-entusiaster och de tycker att det är viktigt att han blir ihågkommen. Kanske är han ändå mest känd för sina dagsverser som han skrev till Dagens Nyheter i 40 års tid.

Edberg i toppform på Europatouren

I helgen knep Pelle Edberg, fostrad i Hooks golfklubb, en tredjeplats på Europatouren i golf. Efter mer än halva tiden låg han dessutom först, men när tävlingen var slut hade han tappat två placeringar. Men trots det, var det en glad man som gästade Lasso.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".