Lasso Onsdag 11/7

Andra gången Almedalen för Annie

Almedalsveckan är i full gång och många är politikerna som vallfärdar till Gotland för att lyssna på varandra, diskutera och livligt debattera.

Jönköpings centerpartistiska riksdagsledamot Annie Johansson är där och hon säger att innanför Visbys ringmurar knyter man många nya kontakter, även om det kan blir lite väl många politiker på ett och samma ställe. Nog kunde det vara lite mer som tennisveckan i Båstad.

Nu sinar jordgubbslanden

Vi är inte ens halvvägs in i sommaren och bara några veckor efter jordgubbarnas största högtid midsommar, och ändå börjar jordgubbsodlarna runt om i länet nu att packa ihop för säsongen. Det regniga och blöta vädret har gått hårt åt de röda gubbarna som nu är i desperat behov av sol för att överleva.

Birgitta Carlsson heter en jordgubbsodlare i Sunnerby utanför Vrigstad. Och idag tog hon in skylten om självplockning på sina fält.

Avloppen klarar inte vattenmassorna

Det kraftiga regnandet fortsätter att ställa till problem på många ställen i länet.

Kjell Sigby från Gränna museum säger att det har inte varit så här höga vattenflöden sen 30-talet.

Och det är många som under den senaste veckan har råkat ut för vatten som sprutat upp ur golvbrunnen. Och nu anklagar försäkringsbolagen kommunerna för avloppssystemen helt enkelt inte klarar av att ta hand om så här stora mängder vatten.

Roland Thulin är verksamhetschef för Vatten och avlopp i Jönköpings kommun och han medger att systemen har brister.

Barkborresanering hotar blivande naturreservat

En del av skogen i Ingaryd ska snart bli naturreservat. Men hur mår skogen egentligen efter att granbarkborren har angripit den och en stor del har fått avverkas?

Lassos reporter Jenny Almlöf åkte dit för att ta reda på saken och för att träffa naturvårdsarkitekten Kjell Mohlin, som trots alla tråkigheter som han och skogen fått utstå den senaste tiden, med stormar och granbarkborrar, fortfarande tycker om sitt arbete.

Efter regn kommer mördarsniglarna

Jönköpings län har drabbats hårt av översvämningar de senaste veckorna och man kan tycka att eländet kunde ta slut där, men nu är det dags för nästa farsot - mördarsnigeln.

Regnet har gjort att denna otrevliga brunslemmiga varelse förökar sig som aldrig förr. Fuktiga villaträdgårdar är ett rent paradis för mördarsnigeln just nu.

Ekot rapporterade under morgonen att några har importerat en förbjuden mask från Danmark som man tror kan bekämpa mördarsniglarna, men om det fungerar vet ingen.

Och i takt med att bekämpningsmedeln tar slut i affärerna så försöker många sig på hemmagjorda metoder för att bli av med sniglarna.

Lennart Johnsson från Tranemo är en av de som försöker på egen hand. Han har blandat ett eget recept.

Till Lasso kom Magnus Engstedt som är trädgårdskonsulent på länsstyrelsen i Jönköping för att diskutera om såpa och T-röd är en bra metod att få bort mördarsniglarna med. Eller kan det till och med vara så att de riskerar att förstöra växterna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista