Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso måndag 16/7

Publicerat tisdag 17 juli 2007 kl 09.04
1 av 6
Äppelträdet i Nils-Erik Axells trädgård orkade inte stå emot de kraftiga virvelvindarna från tromben i lördags kväll. Foto: Mikael Olofsson.
2 av 6
3 av 6
Äppelträdet i Nils-Erik Axells trädgård orkade inte stå emot de kraftiga virvelvindarna från tromben i lördags kväll. Foto: Mikael Olofsson.
4 av 6
Det går inte att ta miste på badglädjen vid Axamobadet i Jönköping. Foto: Jenny Almlöf.
5 av 6
Det är inte mycket kvar av gamla riksettan strax utanför Stava. Foto: Peder Losten.
6 av 6
Agneta Börjesson bor i Röttle. Foto: Peder Losten.

I spåren av Bottnarydstromben

Tromben som drog fram genom Bottnaryd i lördags kväll var minst sagt skoningslös. När en virvelvind drar fram på det här sättet lämnar den ett plockepinn av allt det som kom i dess väg efter sig. Och det var precis vad som skedde i Bottnaryd.

Värst drabbad blev Nils-Erik Axell och hans gård Axö som ligger lite väster om Bottnaryd.

Efter en tid av skyfall och översvämningar, och nu senast alltså en tromb i Bottnaryd, så funderar många över vad det är som händer med det småländska vädret egentligen.

För att försöka reda ut begreppen lite pratade vi med Sten Laurin, meteorolog från SMHI, om vad en tromb egentligen är för något.

Känd kampsportare inför rätta

Idag ställdes den 24-årige jönköpingsbo och kampsportare inför rätta som är åtalad för en grov misshandel.

I december i fjol var han med i Lasso och berättade i en intervju om hur han efter en uppväxt som värsting börjat med kampsport och därigenom lyckats kanalisera sina aggressioner. Så här lät det då:

I samma intervju medverkade också Rikard Bohlenius, som ställt upp som personlig tränare för 24-åringen. Så här beskrev han valet att satsa på någon som hade ett ganska brokigt förflutet kantat av fylla, slagsmål och fängelse:

I en intervju i TV4 i dag kritiserade åklagaren Stefan Edvardsson att kampsportföreningar tar emot personer med dokumenterad våldsbrottlighet. Han betecknade 24-åringen som en apterad tidsinställd bomb.

Den kampsportsförening där 24-åringen är medlem heter SBJA, Scandinavian Brasilian Jijutsu Association. Lasso pratade med en annan av medlemmarna i föreningen, Walter Ambjörn, som också är fältassistent på Jönköpings kommun.

Plymouthrörelsen om friskoleplaner

De är kristna och för att undvika synd har de inte radio, tv, dator, cd-spelare eller mobiltelefon hemma. I en exklusiv intervju möter Lassos reporter Karin Malmsten plymouthbröder som i augusti startar en friskola i Långaryd i Hylte strax utanför länsgränsen.

Nybyskolan blir en friskola öppen för alla oavsett tro, men fri från svordomar och porrssurfande, med en trygg miljö. Och planerna är stora, de räknar med 40-50 elever från hela södra Sverige eftersom de har riksintag.

Egentligen är det emot deras religiösa tro att ställa upp på en bandad intervju i radio. Men de har gjort ett undantag och låter sig intervjuas för att kunna ge sin version av hur den omdiskuterade skolan ska drivas.

Jan Rosdahl från Helsingborg och David Klingenberg från Ljungby sitter med i Laboraskolans styrelse och de är noga med att betona att det inte är Plymoutbröderna som kyrka som står bakom friskolan.

Hypnotiserad minister i maktserien

Under sommaren porträtterar vi ministrarna bakom makten. Idag har det blivit dags för kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth att synas i sömmarna, vem är kvinnan bakom den tunga titeln frågar vi oss. Men vi börjar med att lyssna på hennes allra första minne.

Äntligen sommar!!!

För första gången på länge är det sol idag. Den första och kanske till och med enda, riktigt somriga dagen i juli är här. Och då undrar vi hur man bäst ska ta tillvara på just den här dagen.

Lokala talanger briljerar på Gothia cup

Det har blivit dags för årets stora fotbollshändelse för många, Gothia cup. Ungdomar i alla åldrar vallfärdar till Heden i Göteborg för att spela och spela och spela. Magdalena Haglund är en av dem. Hon är anfallare i F15 från Mariebo IK och debuten på cupen gick riktigt bra.

Gamla riksettan - ett minne blott

Vid Stava en och en halv mil norr om Gränna har gamla Riksettan rämnat på två ställen. Redan i Gränna meddelar skyltar att man inte kan ta sig till Östergötland via turistvägen. Men en och annan kör där i alla fall, så långt det går.

Pekka Pirunen från Nyköping med hustru och tre barn, var några som trots skyltarna tog sig dit, bara för att titta.

Evakueringarna avlöser varandra i Röttle

Tre gånger på bara ett par veckor har invånarna i Röttle by nära Gyllene Uttern, strax söder om Gränna, behövt evakueras på grund av det myckna regnandet. Kvarndammen och framförallt gamla kraftverksdammen, riskerar att brista och dränka den kulturhistoriskt värdefulla byn.

Agneta Börjesson bor i Röttle och driver sommarfik i sockenstugan där och hon beskriver vad som skulle hända om kraftverksdammen rämnade.

”Dammarna i Röttle”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".