1 av 4
2 av 4
Eva Johansson på Akademibokhandeln med Potter-bok nummer sju. (Foto: Odd Clausen / SR)
3 av 4
En skylt i ett villaområde talar om att området är med i Grannsamverkan mot inbrott. (Foto Bertil Ericson / SCANPIX )
4 av 4
Till sjukhuset och infarten till akuten. (Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX )

Lasso torsdag 19 juli

Civilkurage stoppade stöldligan

Den senaste veckan har en eller flera stöldligor dragit fram i Jönköpings län och gjort en rad fräcka stötar mitt på blanka dagen.

I tisdags fick två personer med sig hela dagskassan på 4000 kronor från en blomsterbutik i Tranås. Och i måndags utsattes sju olika butiker i Vaggeryd, Skillingaryd, Jönköping, Huskvarna, Tenhult och i Nässjö för liknande händelser.

Men på onsdagseftermiddagen tog stöldturnén slut. När ligan kom till Boxholm, stötte de nämligen på något oväntat, civilkurage från en liten tjej i en blomsterbutik. Hör Linn Ekström berätta om när hon sprang flera kilometer efter en av tjuvarna.

Under eftermiddagen fick Lasso veta att de fyra personer, ursprungligen från Tjeckien, som greps under gårdagen nu har släppts av polisen. Men polisen har tagit emot en pengadeponering från personerna vilket innebär att misstankar mot de fyra ändå kvarstår.

Stoppa sommartjuven med grannen

Med sommaren kommer inte bara härligt långa och ljumma kvällar utan också objudna gäster. Sommartjuvarna som tar sig in i ditt hus när du är på stranden eller på semster tar också tillvara på sommaren.

Men det finns sätt att skydda sig på. Grannsamverkan är en metod som allt fler använder sig av, bland annat i Kättilstorp söder om Jönköping.

Sjunde gången Potter-hysteri

På lördag kommer den, den sjunde och sista boken i serien om Harry Potter. Harry Potter and the deathly hallows heter den, eller Harry Potter och dödsrelikerna på svenska.

En del bokaffärer öppnar till och med mitt i natten för att läsgiriga kunder ska kunna lägga vantarna på den sjunde och sista boken genast.

Lassos programledare Odd Clausen träffade Eva Johansson och Henrik Hultman på två bokhandlar i Jönköping och frågade om intresset för den sista boken.

År 2000 kom ”Den flammande bägaren”. Av den boken såldes tre miljoner exemplar de två första dagarna efter att den släppts. 2003 kom sen ”Fenixorden” som sålde fem miljoner exemplar under de första 24 timmarna och tredje boken som kom 2005 slog alla tidigare rekord, på 24 timmar sålde man 6.9 miljoner böcker. Och frågan är hur bra det kommer att gå när man nu släpper den sjunde boken i Harry Potter-serien.

För att boken inte skulle läcka ut innan releasedatumet så var det total sekretess kring hanterandet av den. Historien om hur kuriren som tog boken från England till USA satt på den under hela flygresan har berättats fram och tillbaka.

Odd Clausen pratade med Per Andersson på distributören Förlagsystem för att höra hur det har gått i Sverige.

Strandnära Anebytomter kritiseras

Efter de kraftiga översvämningarna i Aneby får kommunen nu kritik för sina planer att bygga strandnära tomter vid Anebysjön.

-Jag bedömer det som lekman och med sunt förnuft att det är ett väldigt risktagande att bygga en ny tvåmiljonersvilla på så översvämningshotad mark. Det säger Erik Hallström boende i Aneby sedan fyrtio år tillbaka.

Lasso pratade med Aneby kommuns samhällsbyggnadschef Anders Adolfsson och frågade om översvämningarna på något sätt har påverkat kommunens byggnadsplaner vid sjön.

Överlägset flest sjuka i Tranås

Är du frisk och arbetsför? Då är chansen STOR att du bor i en annan kommun än i Tranås. För där dras man nämligen med den största ohälsan i hela länet. Medan Värnamo för andra året i rad blev utsedd till Sveriges friskaste kommun, så hittar man Tranås ända nere på 189e plats.

Kommunchefen i Tranås, Roger Westman, är medveten om hur illa det är ställt med kommunens medarbetare och han är inte särskilt nöjd med alla sjukskrivningar.

Hopp för utrotningshotad röding

Den klassiska rödingen hotas av utrotning i Vättern. Därför har fisken sedan ett par år fredats från fiske, en åtgärd som gett positiva resultat. Det tycks nu som om rödingen börjar återhämta sig lite grann.

Fiskeriverket gör provtagningar vid Vättern, analyserar noga det man får upp, bland annat åldersbestäms varje fiskindivid.

Magnus Andersson arbetar vid länsstyrelsen i Jönköping arbetar med att analysera fiskarna som tagits upp i näten.

Stölddrabbat baseballag spelar trots allt

För tredje gången drabbas Tranås baseballklubb för stöld och den här gången med råge. Tjuvarna tog varenda basebollträ som klubben hade, små som stora. Och då undrar vi såklart, hur kommer det nu gå med elitsatsningen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".