1 av 6
2 av 6
Regnet fortsätter att ösa ner. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix.
3 av 6
Maud Olofsson. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
4 av 6
Malin Engdahl. Foto: Jessica Sonelius.
5 av 6
Tevfik Altonchi. Foto: Jessica Sonelius.
6 av 6
Pelle Edberg blev bäste svensk i The Open. Foto: Christer Höglund / SCANPIX /.

Lasso måndag 23/7

När regnet bara öser ner

Om man tittar på väderprognosen för den här veckan så visar den en del sol - men mest av allt regn.

Var och varannan dag sådär förväntas nederbörd och molnen på SMHI:s kartor är grådaskiga. Men inget ont som inte har något gott med sig - som det så fint brukar heta.

Regnet öppnar ju för saker som man inte har tid med när solen skiner. Som museér, nya datorspel och att fixa nya hemmet.

P-vakten som inte vill lappa en enda bil

- Mitt mål är att inte behöva sätta några lappar på en hel dag, och att alla bilar istället står helt rätt.

Det säger Johan som är parkeringsvakt i Tranås. Kommunen  har ökat sin parkeringsbevakning sedan den första juli och det är något som har upprört en del Tranåsbor.

- Man borde ju kunna få gå in och köpa en liter mjölk utan att få en p-bot, säger en av Tranåsborna som Lasso möter på stan.

Folk gillar inte att bli övervakade. Men säger att syftet är gott.

- Meningen är ju faktiskt att skapa ordning.

Snodda skor i potatislandet - mäktiga Mauds första minne

I Lasso idag hörde vi ett nytt avsnitt i serien om Sveriges mäktigaste politiker. Som vanligt började reportaget med att huvudpersonen fick berätta om sitt första minne. Den här ministern berättar om en gång när hon hade tagit med sig en kompis hem till sin farmor.

Ja, hon är ledare för centerpartiet, näringsminister och vice statsminister. Maud Olofsson har kommit långt ifrån potatislandet hemma i Västerbotten. Ändå är det fortfarande där hon har sin bas.

Vår serie ”Människorna bakom makten” handlar om de 13 ministrar, med eget departementsansvar, som har störst makt av landets politiker. Maud Olofsson kan inte minnas att hon själv hade några särskilt storslagna planer för sitt yrkesliv, men det håller hennes kamrater inte med om.

Lasso provkör fyrhjulingar

Det har ju varit mycket snack om fyrhjulingar i media den senaste tiden. Att fler och fler köper dem. Att fler och fler råkar ut för olyckor med dem. Att Vägverket kräver bättre säkerhet. Och att försäkringsbolagen inte vill försäkra en del av dem.

Så - vi tänkte att vi måste ju pröva på det här med fyrhjuling själva.

Lassos reporter Eric Moreau åkte därför ut på landet där många bönder skaffat en sån här fyrhjuling för att använda den i sitt lantbruk. Och på gården Sjötofta mellan Svarttorp och Järsnäs finns en röd fyrhjuling på 650 kubik med stora gummihjul och en mindre fyrhjuling, en moped, på 50 kubik.

Och där finns också Jan Landsjö som kör fyrhjuling då och då.

Storebror Hasse om lillebror Pelle: ”Det har gått snabbt!”

Det har gått fort de senaste fem veckorna när det handlar om Hook-spelaren Pelle Edberg. Och efter helgens prestigefyllda golftävling British open så återfinns han i sportens finrum.

Pelle Edberg placerade sig där på tolfte plats, samma plats som stjärnan Tiger Woods, och det innebär en miljon kronor i pris. Och när Pelle Edberg gästade Lasso för ett par veckor sedan berättade han att storebrorsan Hasse får hälften av pengarna.

- Det är lögn, men vi har gjort upp så jag får en liten del.

Ja, det sa Hasse Edberg i en intervju i måndagens program.

Hasse som varit med under British open och tittat och coachat. För när han själv inte hade möjlighet att ta sig till golftoppen satsade han på en tränarkarriär. Och även om han trott på brorsan Pelle, så hade han inte trott att han skulle utvecklas riktigt så här snabbt.

- Jag kunde inte drömma om att han skulle bli bäste svensk i British open.

Därför får vi fler tvestjärtar än vykort i brevlådan

Femton stycken är ingen ovanlighet den här sommaren. Förhoppningsvis kommer man ihåg att skaka bort dem ur tidningen innan den hamnar på frukostbordet. Annars kryper de där. Svarta och svårfångade.

Det handlade om tvestjärtar i Lasso idag. Om varför de är så många i år. Och om hur de hittar in i just våra brevlådor. Och om de gillar mest svarta eller vita brevlådor. Och om hur man får bort dem.

Han tror på den nya turkiska regeringen

Valet i Turkiet igår är bra för invånarna i Europa. Det säger Tevfik Altonchi från Jönköping.

- Det blir en regering som bidrar till fred och stabilitet, tror Tevfik Altonchi, moderat ledamot i kommunfullmäktige i Jönköping och med rötter i Kurdistan.

Han har följt valet noga och är mycket intresserad av Turkiet och vad som händer där och hur det påverkar resten av världen.

Tevfik Altonchi tror också att valresutatet är bra för Turkiet självt.

- Det betyder att folket tror på demokrati och att man skickar  signaler om att man vill vara med övriga Europa. I valet igår så vann regeringspartiet AKP en stor seger. Enligt preliminära siffror så steg andelen röster med mer än tolv procentenheter sedan valet 2002 och landade på 46,6 procent. Och det flesta turkiska tidningar menar att det innebär att folket röstar nej till militär inblandning i politiken.

Så mår djuren i sommarens översvämningsväder

I Lasso idag har det handlat om tvestjärtar. För några veckor sedan pratade vi om mördarsniglar. Men hur mår alla andra djur i det regniga vädret och i alla översvämningar som den här sommaren bjuder på?

Det undrade Lassoredaktionen och bjöd därför in Malin Engdahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Jönköping. Och hon berättade bland annat om risken för djur att drunkna och om att inte förrän nästa sommar så vet vi vilka arter som tagit skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".