Lasso onsdag 25/7

Ska skolor behöva polisanmäla?

Nästa vecka ställs en 16-årig pojke inför rätta misstänkt för att ha misshandlat två jämnåriga pojkar på Parkskolan i Bodafors. 16-åringens pappa är starkt kritisk till skolans agerande. Han menar att skolan inte tagit tag i problemet, bland annat har pojken tvingats vara utan assistent trots att han varit i behov av en.

Pappan tror att om skolan hade stöttat 16-åringen så hade det inte gått så långt som till misshandel. Politikerna i Nässjö har inte varit med och tagit beslutet om att polisanmäla pojken.

* Det är den aktuella skolans ansvar, säger Leif Ternstedt (s), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Men att polisanmäla är absolut en sista utväg. Det säger Kjell Skålberg (fp).

* En polisanmälan är ju långt ifrån bra för pojken.

Arvid hoppas på ett skönt kok i polkagris-VM

Sött, kladdigt och läckert för ögat - det beskriver inledningen av programmet Lasso idag. Vi besökte nämligen Gränna och världsmästerskapen i polkagrisbakning. En tävling där deltagarna och publiken välkomnades högtidligt.

Polkagrissagan började på 1800-talet med en dam som hette Amalia Eriksson. Hon blev änka tidigt och för att försörja sig började hon att baka polkagrisar.

Efter det har det hänt mycket och världsmästerskapen polkagristillverkning har körts flera år. Än så länge är det bara svenskar som har tävlat - i år är det sex personer som tävlar om titeln.

Vi träffade en av dem i Lasso idag, Arvid Callas.

Därför får vi inte plocka upp andras slängda saker

Att det råder högkonjunktur - det är något som avspeglar sig på sortergårdarna i länet.  Det slängs badrumsinredningar och kök som gjort sitt. Många vill ha nytt i sina hem. Och när det gäller elektronik så kastas det 200 procent mer idag än för ett år sen. Och en hel del är faktiskt i ganska gott skick. Trots att man själv kanske upptäcker något man skulle ha nytta av påsortergården så är det förbjudet att plocka med sig det.

”Tokigt”, tycker Berit Jansson som gärna skulle tagit med fyra stolarhem.

Men på tekniska kontoret i Jönköpings kommun förklarar man att sortergårdarna är skyldiga att se till att varje material tas hand på rätt sätt.

Mångkulturella Råslätt passar utrikeskorrarna Hans och Einar

Bostadsområdet Råslätt i södra Jönköping är gemensamt för två av Sveriges genom tiderna mest kända utrikeskorrespondenter, numera pensionärer. Det handlar om Hans Granqvist, en gång Sveriges Radios röst i Hong kong, och Einar von Bredow som rapporterat från många olika platser i världen. Via olika vägar har de båda, något överraskande kanske, hamnat som grannar i samma bostadsområde.

I Lasso idag hörde vi dem berätta om allt från gamla minnen till att bo i ett mångkulturellt område.

Får publiken stanna kvar ikväll?

Igår hade 2000 personer bänkat sig inför speedwaymatchen mellan Vetlanda Elit och Piraterna. Förgäves. För regnvädret över länet ställde återigen till det för Vetlandas arrangörer, som fick ställa in matchen. Ikväll blir det ett nytt försök, men vågar man sig dit?

I Lasso idag ringde vi upp Roland Green, rutinerad tävlingsledare i Vetlanda och frågade vad han tror om matchen ikväll och om hur man tar ställning till om det blir match eller inte.

Anebyfamilj öppnar inredningsbutik i Egypten

Idag byter de ut regnet i Aneby till solen i östra Nordafrika. Det är de fyra medlemmarna i familjen Bergander som efter flera års förberedelser väljer att flytta till Egypten. Det var under en semester i landet för några år sedan som familjen fastnade för livet där. Och idag var det alltså dags.

Väl framme i Egypten ska Ingrid Bergander starta inredningsaffär. Hon kommer att samarbeta med flera svenska företag, bland annat ett från Vaggeryd, och de kommer att saluföra olika svenska varumärken och det handlar om allt från fåtöljer till glasföremål.

Ju mer det regnar, desto mer renoverar vi

Under förra sommarens värmebölja så var det tomt i byggvaruhusen i länet. I år är det precis tvärtom. För ju mer regn desto mer renovering verkar det som.

Eva och Göran Ferm var två av många som besökte varuhuset K-Rauta i Jönköping idag.

- Vi funderar på att byta ut altangolvet.

Och enligt varuhuschefen Calle Wadström är det många som fixar hemma den här sommaren.

- Ja, vi har sålt mycket mer i år än förra året och inte bara för utomhusbruk, utan även kakel och klinker och sånt vi inte brukar sälja så mycket av om somrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista