Lasso måndag 30/7

Reklam för Vaggeryd och Sävsjö bortkastade pengar?

I desperata försök att vända befolkningsminskningen, har många småkommuner satsat pengar på olika reklamkampanjer för att göra sina kommuner mer attraktiva så att fler flyttar dit. Kommunerna annonserar, skickar brev eller ringer upp utflyttade kommuninvånare och försöker få dem att flytta hem. Men nu visar ny forskning att det kan vara bortkastade pengar. Enligt Tomas Niedomysl bostadsforskare vid Institutet för framtidsstudier, finns det ingen mätbar positiv effekt på inflyttningen på grund av reklamkampanjerna. Det som får folk att flytta är jobb, bostad, utbildning eller kärleken.

Jönköpingssimmare Sveriges bästa långdistansare

I helgen firade Jönköpings simsällskap, JSS stora framgångar vid SM i simning som avgjordes i Halmstad. JSS blev en av mästerskapets mest framgångsrika med bland annat fyra guldmedaljer. Johan Claar tog två guld och ett silver och utsågs till långdistanskungen under SM. Johan tog sitt första SM guld redan som 17åring och har sedan dess tillhört sverigeeliten på långdistans i simning. Han har tagit medlaj i samtliga SM sedan 2001.

Bergman har avlidit

Idag sörjer en hel värld den svenske regissören och författaren Ingemar Bergman. Ingemar Bergman dog i sitt hem på Fårö, 89 år gammal. Som f.d. chef för Dramaten och Svt drama fick Ingrid Dahlberg, bördig från Vetlanda lära känna Ingemar Bergman mycket väl. Under 20 års tid arbetade de tillsammans på Svt och Dramaten. Ingrid Dahlberg menar att bilden av Bergman som en besvärlig person att arbeta tillsammans med, inte stämmer. Hon säger också att hans storhet bestod av en fantastisk kreativitet och en förmåga att hålla den vid liv.

Ingrid Dahlberg blev inte överraskad av beskedet att Ingemar Bergman avlidit.

Närgånget med försvarsministern

Det kan kanske vara lite svårt att föreställa sig Mikael Odenberg som en otröstlig fyraåring, men även en försvarsminister har ju någon gång varit liten. Idag ska alltså vår serie: ”människorna bakom makten” handla om moderaten Mikael Odenberg. Bland annat berättar han om sitt lantställe, att han gillar att lata sig och att han går i kyrkan, kanske inte så kontstigt med tanke på att hans syster är biskop. Försvarsministern hade inte, för egen del, några storslagna planer för framtiden, när han var barn.

Idag ryckte soldaterna i Nordic Battlegroup in på Ing 2

Helvetet på jorden... Ja, det riskerar bli verklighet för alla de soldater som ryckte in på Ing2 i Eksjö idag. Det är soldater som ingår i Nordic Battlegroup. Nordic Battlegroup är en av EUs snabbinsatsstyrkor som snabbt ska kunna skickas iväg till olika oroshärdar i världen. Totalt består styrkan av 2800 soldater från Sveige, Norge, Irland och Estland. De utbildas för att göra en insats i världens värsta oroshärdar.

Insatsstyrkan ska stå i beredskap från januari 2008 och kunna rycka ut till ett konflikområde inom tio dagar efter det att beslut tagits. Planerad insatsradie är inledningsvis 600 mil från Bryssel. Det berättar major Johan Lindquist som är chef för ingenjörstrupperna i Nordic Battlegroup.

Hjalmarsson blir NHL-proffs

Om en och en halv månad går flyttlasset till Chicago i USA för ishockeyspelaren Niklas Hjalmarsson. Backen Niklas Hjalmarsson startade sin karriär i Eksjö HC, drog sedan vidare till HV71 för att den kommande säsongen flytta till Luleå och spel där. Men planerna ändrades. När Niklas var över i USA, på ett träningsläger med Chicago Black Hawks i somras så ville klubben att han skulle stanna. En dröm gick i uppfyllelse. Och det är med stor spänning och viss nervositet som han nu flyttar till Amerika och NHL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista