Lasso tisdag 31/7

Trängselavgifterna i Stockholm är tillbaka!

Från och med i morgon, den 1 augusti, kostar det pengar att ta sig in med bil i centrala Stockholm. Avgiften är 10, 15 eller 20 kronor per passage beroende på när man passerar under dygnet. Avgiften betalas i efterhand i tex Pressbyråkiosker. Enligt Louise Jarn-Melander på Vägverket kan bilisterna inte missa att avgifterna åter införts. Om man kommer söderifrån på E4an så finns det stora skyltar utmed motorvägen som upplyser om avgifterna. En nyhet jämfört med försöket för drygt ett år sen, är att avgiften är avdragsgill för företag och organisationer. Enligt Jarn-Melander finns det sätt att slippa betala trängselavgifter, om du tex ägen en miljöbil är du undantagen.

Under försöket med trängselavgifter i Stockholm protesterade moderaterna kraftigt. Stockholmsmoderaterna lovade att slopa avgifterna för gott. Men när Sverige i höstas fick en ny moderatledd regering, körde man över partikamraterna i huvudstaden och beslutade införa avgifterna igen. Helena Bouveng är moderat riksdagsledamot från Vetlanda, hon är själv kluven i frågan om trängselavgifter.

Manlig sterilisering, en alternativ preventivmetod?

P-piller för män finns inte - trots att man i många år talat om att de är på väg. Men det finns en annan preventivmetod - sterilisering.

Sterilisering är vanligast bland kvinnor - åtta av tio som steriliserar sig är kvinnor. Att män drar sig för ingreppet beror bland annat på vanföreställningar om att det påverkar potensen. Ingreppet är enkelt att göra och tar inte mer än en kvart.

Fredrik som är i 35-årsåldern, är en av de få män som valt att seriliseria sig. Han gjorde det för fyra-fem år sen och han har inte ångrat sig.

Endast tjugo procent av alla steriliseringar utförs på män. Detta trots att det är besvärligare och dyrare för vården att göra ingreppet på kvinnor .

Folke Solheim är gynekolog, men har också arbetat en tid på kirurgavdelning där han utförde manliga steriliseringar.

Han säger att innan den nuvarande steriliseringslagen antogs 1975 var det ännu färre män som steriliserade sig.

Inför Gesslekonserten i Jönköping

I morgon kväll kommer Per Gessle till Jönköping under sin stora turné runt landet. Turnén, som heter ”En händig man” startade i början av juli och avslutas den 12 augusti. Redan igår morse började arbetet med att resa den stora scenen på Elmiafältet i Jönköping. En 20-tal personer jobbar med att bygga scenen, de flesta kommer från den lokala arrangören J-södra och de jobbar ideellt. En av dem är Åse Esbensen som hjälper till och bygger taket till scenen.

Lasso i svampskogen

Mycket regn brukar innebära att det blir mycket svamp, men än så länge stämmer inte det riktigt. Det finns en hel del kantareller men sen finns det inte så mycket mer. Svampen saknar nämligen det som vi människor också saknar - sol och värme. Kommer bara solen kan det bli ett rikitgt bra svampår. Allt du behöver för klara dig i svampskogen är en svampkorg en bra svampkniv och en svampbok, det säger Janet Junell, svampkännare från Bankeryd. Hon säger också att man bara ska plocka svampar som man är helt säker på. Janet väntar nu på värmen - då kommer också svampen.

Nu en historia med lyckligt slut

För två år sen försvann en sköldpadda från sitt hem i Götafors mellan Vaggeryd och Skillingaryd. Ägaren hade gett upp hoppet men idag, via radio fick han nytt hopp. En granne 150 meter längre bort hade nämligen hittat en sköldpadda. Igår kväll kom den sakta spatserande på gatan utanför Anders Perssons hus. Anders tog hand om den och vände sig till Sveriges Radio Jönköping för att få hjälp att hitta ägaren. Radion efterlyste ägaren och det tog inte mer än en timme innan ägare och sköldpadda hade funnit varandra igen. Sköldpaddan hade tagit sig 15 meter på två år. Troligen har den överlevt i några gölar som finns i närheten av Anders Perssons bostad.

En bok för alla - viktig att slå vakt om!

Den nya regeringens kulturpolitik har inte välkomnats av alla väljare. Kritiken har varit stark mot beslutet att åter ta betalt på statens museer. Planerna på att ta bort statsstödet till En bok för alla väcker också känslor.

”Det är en viktig samhällelig uppgift att ge stöd till kvalitetslitteratur”, hävdade tre debattörer i Aftonbladet häromdan, två av dem från Jönköping, Ulf Sanned sjukhuspräst och Hans Mannefred chef för Vuxenskolan. De hävdar att regeringen måste slå vakt om folkbildningen och att En bok för alla är viktig för att ge folk möjlighet att för en rimlig penning ta del av även smalare kvalitetslitteratur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista