Lasso onsdag 1/8

Vildsvinsflock anföll tonårsflickor

I måndagskväll attackerades fem campande tjejer från Huskvarna av ett dussintal vildsvin. Tjejerna hade slagit läger vid Stensjön utanför Lekeryd. När väl tälten var uppsatta och korven skulle grillas, hörde de konstiga ljud från skogen. En av tjejerna upptäckte att det var vildsvin som kom rusande och hon skrek till sina kamrater att ta skydd i båten. Tjejerna slängde både grillpinnar och korvar och sprang mot båten med vildsvinen hack i häl. Väl i båten kunde de se hur vildsvinen förstörde lägret. Svinen åt upp alla mat de hittade och trampade ner både tält och packning.

Två av tjerna som var med om vildsvinsattacken är Elin Wetter och Linnea Glans.

Att vildsvin attackerar människor på det här sättet är mycket ovanligt. Det säger Ingemar Sjöberg, jakt- och vilvårdshandläggare på länsstyrelsen. Men det kan bli vanligare i framtiden när vildsvinsstammen växer. Enligt Sjöberg, kommer vildsvinen i Jönköpings län att bli betydligt fler.

Väktare berättar om allt tuffare tag

Strax efter klockan tolv i natt gick larmet när två maskerade inbrottstjuvar bröt sig in i Team Sportias affär i Habo genom att slå sönder en ruta.

När en väktare kom dit var tjuvarna på väg att åka därifrån i bil. Väktaren försökte spärra vägen för dom men en av dom slog sönder en ruta i vaktbolagets bil med ett slagträ. Då åkte väktaren därifrån. Han larmade både polis och kollegor. Ruben Larsson som är kollega med väktaren på Securitas, berättar att det finns rutiner för att ta hand om väktare som blir utsatta för hot och våld i arbetet. De rutinerna sattes in efter nattens händelse. Väktaren mår bra efter omständigheterna.

Dubbelt så mycket regn än normalt i juli

Regnet har ju varit det stora samtalsämnet under semestermånaden juli. Det känns som det regnat var och varannan dag. Nu har vi svart på vitt hur mycket regn som egentligen kom. Enligt de mätstationer som SMHI har i Jönköpings län, fick Hagshult mest med 171 mm. Det dubbelt så mycket jämfört med en genomsnittlig julimånad. Jönköpings flygplats fick 144 mm, det är också dubbelt så mycket. Visingsö fick 139 mm och det är tre gånger så mycket mot normalt.

Sten Laurin är meteorolog på SMHI.

Per Gessle spelar i Jönköping ikväll

Ikväll är det stor musikfest på Elmiafältet i Jönköping när Per Gessle spelar. Gessle på turné brukar locka mycket folk, exakt hur många som kommer på kvällens konsert vet inte arrangörerna än men det är betydligt färre än för två år sedan när Gyllene Tider drog närmare 30000 till Elmiafältet. En rekordpublik. Ett glatt minne för Per som dessutom har namnsdag idag.

Bridgeframgångar i Jönköping

Det blev fina framgångar för bridgeklubben Majstångens BK från Jönköping, igår. Jan-Christer Andersson blev svensk mästare för veteraner tillsammmans med Bertil Persson från BK Albrekt från Varberg. Jan-Christer försvarade mästerskapstiteln från förra året. Något han är väldigt nöjd med.

Pridefestivalen igång i Stockholm

Pridefestivalen pågår för fullt i Stockholm. I år med sport som tema. Det märks bland annat genom att fotbollslegenden, Glenn Hysén och idrottsminister Lena Liljeroth- Adelsohn invigningstalar. Pridefestivalen i Stockholm startade 1998 och vuxit för varje år. Årets upplaga har inte mindre än 500 programpunkter. En av deltagarna är Stephan Redman från Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista