Lasso torsdag 2/8

Broraset i Minneapolis- Kan det hända i Sverige?

I natt rasade en motorvägsbro i centrala Minneapolis i USA. Enligt uppgifter i amerikansk media ska mellan 50 och 60 bilar ha störtat ner i floden när bron rasade. Olyckan har hittills krävt fyra dödsoffer, men det saknas fortfarande ett 20-tal personer. JoEllyn Leimola kommer från Minneapolis men bor sedan några år tillbaka i Jönköping. Så fort hon fick höra talas om olyckan ringde hon hem till släkt och vänner. Själv har hon åkt över den nu rasade bron, många många gånger.

Kan en sådan här allvarlig olycka inträffa i Sverige? Det är en fråga som många ställer sig idag efter broraset i Minneapolis, USA. Peter Uneklint, tf vägdirektör på Vägverket sydost i Jönköping, säger att risken är minimal.

Jämställdhets- och integrationsminister Sabuni

I vår serie om de politiker som har mest makt i Sverige får vi idag träffa Nyamko Sabuni. Hon är folkpartist och är jämställdhets- och integrationsminister i Sverige.

Nyamko härstammar från Kongo men växte upp i det lilla afrikanska landet Burundi, där hennes föräldrar var politiska flyktingar. Som liten vill Nyamko bli både läkare och advokat innan politiken tog över.

Framgångar för bågskytt från Gislaved

Igår tangerade bågskytten Jan Johansson från Gislaved, europarekordet i en märklig sport som heter Field & hunter. Just nu pågår det EM i den sortens bågskytte i Kungsbacka i Halland. Tävligen tar lång tid, den pågår i fem dag och innehåller flera olika moment. Tävlingsformen innebär att man förflyttar sig i skogen och den är mycket ansträngande både fysiskt och psykiskt, säger Jan Johansson. Jan har hållt på med bågskytte i elva år och så här berättar han om rekordserien igår.

Stor kopparstöld i Nässjö

Koppar blir ett allt mer eftertraktat byte för tjuvar. Nu i veckan har två stora stölder av koppar skett i länet. I helgen stals ett halvt ton kopparlina från en arbetsplats i Bruzaholm. Igår upptäcktes en ännu större stöld hos Banverket i Nässjö. Sammanlagt en mil koppartråd till ett värde av nästan en miljon kronor var borta. Det var åtta trummor som vägde ett och ett halvt ton styck.

Torbjörn Roxå, chef på Banverkets Materialservice i Nässjö, är förvånad att tjuvarna klarade stjäla så mycket utan att bli upptäckta.

Broderskapsrörelsen har förbundskongress i Ädelfors

I förmiddags inledde Broderskapsrörelsen - de kristna socialdemokraterna - sin förbundskongress på Ädelfors folkhögskola utanför Vetlanda.

Det är en kongress i skuggan av sjunkande medlemstal och debatt om namn och identitet. Ska man heta Broderskapsrörelsen? Trots att organisationen är lika öppen för kvinnor. Eller ska man heta Sveriges Kristna socialdemokrater? Trots att man också vill vända sig till muslimer, judar och andra trosbekännare - eller till dom som inte har någon tro alls.

Abdulkáder Habíb är muslim från Eritrea. Han kom till Sverige för över femton år sen och har varit broderskapare i sju-åtta år.

När han gick med i förbundet var han ett ovanligt inslag.

Nybilförsäljningen är på kraftig uppgång

Allt fler länsbor köper nya bilar. Under första halvåret 2007 ökade nybilsförsäljningen i Jönköpings län med hela 7 procent. Orsaken är dels högkonjukturen -länsborna har bättre ekonomi. Men enligt Dan Jonsson VD på Atteviks i Jönköping, har Jönköping blivit en bilstad som lockar allt fler kunder utanför Jönköpings län. Han ser också ett förändrat beteende hos kunderna, allt fler föredrar miljövänliga bilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista