Lasso måndag 6/8

Första arbetsdagen för HVs nye klubbdirektör

Tommy Fritz började på sitt nya arbete som klubbdirektör i HV 71 i dag. Han kom till Lassos studio och berättade vad han hoppas av sitt nya jobb, och för laget.

Tommy Fritz har ett hockeyförflutet och spelade i HV samtidigt som sportchefen Fredrik Stillman (utan att bl likai framgångsrik). Han tror dock inte att en idrottssklubb kan fylla alla nyckelsposter med f d spelare, en blandning är det bästa.

- Jag hoppas att HV 71 kan gå till Champions League (dit två svenska lag kvalificerar sig), sa Tommy bland annat.

Sanda-Hanna om sensationellt VM-silver

Hanna Johansson är en av de svenska baskettjejerna som knep ett otippat och helt sensationellt VM-silver i Slovakien i går.

Hanna har gått två år på Sandagymnasiets basketlinje och tar studenten nästa vår. När vi nådde henne på telefon strax före hemresan från Slovakien så var hon fortfarande omtumlad och tämligen trött - efter en veckas intensivt basketspelande och silverfesten i går kväll. Och jätteglad!

Varför får brandmän inte rädda liv?

I Jönköpings län finns inte det avtal mellan landsting och kommuner som gör att deltidsbrandmän får möjligheter att rädda liv i väntan på att ambulansen kommer. Vi har träffat deltidsbrandmannen i Burseryd Ingemar Johansson och Börje Karlsson som är brandchef i Gislaveds kommun.

Dom är båda besvikna och kritiska till att landstinget i Jönköping inte har möjliggjort att brandmännen får tillgång till (och utbildning i) defilibrator, ett verktyg som kan rädda livet på den som har fått en hjärtinfarkt.

- Det tar en halvtimme för ambulansen att komma till Burseryd. Det kan betyda att människor hinner dö, säger Börje Karlsson.

I Lasso kommenterade också landstingsrådet Per Anders Johansson kritiken.

25 barn lär sig bygga på Råslätt

Idag startade NCCs byggskola för barn för andra året i Jönköping.

Liksom förra året är man på Råslätt i Jönköping där 25 barn deltar, men i år skall man också vara en vecka på Öxnehaga.

Marcus Antonsson är en av de fyra vuxna som skall hjälpa barnen att bl.a. tillverka en lådbil som i slutet av veckan skall användas i ett lådbilsrace. Rebecka och Kevin är två av barnen som medverkar i byggskolan på Råslätt.

Svängom med jordbruksministern

Idag fortsatte vi vår serie om dom ministrar som basar över ett eget departement. Och nu var det dags för jordbruksministern Eskil Erlandsson, en man som har den egenheten att han bor ihop med sin bror och sin mamma och dessutom är en så god dansör att han gärna tar en svängom med vår reporter. Och om ni undrar hur han föreställde sig sin framtid när han var liten så var det så här...

Personligare på kyrkogården

Personligare gravstenar och snyggare design skulle fräscha upp Jönköpings kyrkogårdar. Det tycker kyrkogårdschefen Lennart Angselius på Jönköpings kommun som deltar i en arkitekttävling som siktar mot detta (i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och Movium, Mark och vegetation i urban miljö).

Kyrkogårdarna är till för de levande, säger Lennart Angselius.

Äntligen, sa glassförsäljaren

När sommaren äntligen kom var det inte bara alla som surat i hela regniga juli, som jublade. (Samtidigt som alla som återvända till jobbet just i dag suckade.)

Glada var också de näringsidkare vars försäljning går ner när solen inte skiner och regnet faller. Som t ex glassförsäljarna.

Olyckliga ungdomar hetsas av nätet

Som nyheterna har berättat de senaste dagarna så ökar den psykiska ohälsan hos unga människor.

Konsumtionen av antidepressiva mediciner ökar och på internet finns hemsidor där man peppar varandra till självsvält och delar destruktiva tankar. På barn och ungdomspsykiatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov märker man av ett större tryck, och vi har intervjuat överläkare Anders Brynge på Barn och Ungdomspsykiatriska kliniken på Ryhov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista