Lasso tisdag 7/8

Familjeterapeuten om semestergrälen

Vi kanske är besvikna, det kommer man inte ifrån, men vad gör vi sedan? Det säger familjeterapeuten Margareta Teke från Värnamo som svarade på frågor om vad en regnig smester kan betyda för familjer där mamman och pappan har svårt att hålla sams.

Inslaget börjar med en lite illustration av hur det kan ha låtit i en familj när regnet öste ned i juli.

Joakim från Hok hjälper i Laos

Hur är det att jobba som hjälparbetare i Laos? Joakim Lagerqvist från Hok har hamnat ända borta i Indokina.

Han jobbar med en svensk hjälporganisation, och nu har han bott och arbetat i landet över två år och har också träffat sin nyblivna fru där, Yayui, som är från Japan. Lassos reporter passade på att träffa dem när de var i Byarums hembygdsgård för att fira sitt bröllop.

Kristdemokraterna nobbade Pride

Tre av regeringens partier hade ministrar i Prideparaden i lördags, men inte kristdemokraterna. Sex av riksdagspartierna ställde ut på festivalområdet, men inte kd.

I Lasso frågade vi Stefan Attefall, riksdagsman från länet som är kristdemokraternas gruppledare, hur man ska tolka partiets inställning till homosexuella och andra s k HBT-personer.

Han sa bl a att partiet inte tycker det är en prioriterad satsning att understödja en festival där många ledande företrädare använder kd som slagpåse.

Pernilla från Sävsjö underhåller på Kreta

- Jo, det kom några regndroppar i maj.

Så svarar Pernilla Wallgren från Sävsjö på frågan hur mycket det har regnat i sommar där hon är. Nämligen på den grekiska semesterön Kreta. (Där det å andra sidan varit ruskigt hett ett antal gånger.)

Fast Pernilla har förstås inte semester själv. Hon jobbar som showartist på kvällarna och underhåller semesterfirarna. Något som ett antal idag kända artister en gång sysslat med.

- jag älskar att stå på scen. men vet inte om jag vill bli kändis, sa Pernilla i Lasso.

Vi hjälper dig somna

En tredjedel av alla svenskar uppger att de har sömnproblem.Trötthet har blivit en folksjukdom. Antalet personer med sömnproblem har fördubblats de senaste tio åren ; bland kvinnor under 25 år har var tredje svårt att sova.

Följ SR Jönköpings sömnserie i Lasso som försöker ge svar på varför vi sover allt sämre, och hur vi kan få en bättre sömn.

I första programmet intervjuas sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt vid stress- och sömnmottagningen på Karolinska Instituet i Stockholm.

I Lasso frågade vi ett antal jönköpingsbor om dom har svårt att somna:


För högt för Vetlanda?

Ett bostadsföretag i Vetlanda vill bygga ett åtta våningar högt hus med bostadsrätter på Lasarettsgatan i staden. Planer som upprör många i Vetlanda som tycker att det stör stadsbilden.

Kjell-Åke Nottemark, m, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden välkomnar planerna, medan hans partikamrat Lars-Olof Renifeldt säger nej.

I Lasso hördes Reinfeldt, ett antal vetlandabor samt Tomas Carlström, vd på företaget Bostaden som vill bygga åttavåningshuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista