Lasso onsdag 8/8

Ska Nässjö satsa miljoner på nytt ridhus?

I går tog Nässjös tekniska servicenämnd beslut om ett nytt ridhus i Lövhult utanför Nässjö. i Lasso träffar vi Janne Fasching som driver det gamla ridhuset tillsammans med sin fru. Han berättar att det på grund av vanvård numera är direkt ohälsosamt att vistas i huset.

I Lasso intervjuades också Bernt Hultberg, safe, som var den som fällde utslaget i nämnden genom att rösta med de borgerliga och emot den styrande alliansen, alltså safe och socialdemokraterna.

- Inget konstigt, sa Bernt, så gör vi alltid i vårt parti.

Lars Åke Lagrell tillbaka i Jönköping

Fotbollförbundets ordförande Lars Åke Lagrell är tillbaka i Jönköping (och Gränna) efter sin tid som landshövding i Växjö.

I Lasso berättade han om den enorma framgångsvåg som svensk fotboll just nu upplever och såg fram emot landslagets EM-kval, Elfsborgs Champion League-kval och J-Södras match mot Degerfors i morgon.

- Jag bodde i samma hus som Olle Nordin några år och beundrar hans arbete, sa Lagrell bland annat.

Vi får också veta vilket smålandslag han stöder.

Äta kirskål? Gott, säger Erik.

Jönköpings bibliotekschef Erik Lindfelt är en stor älskare av den växt som de flesta villaägare hatar och ständigt misslyckas med att utrota: Kirskål!

Bättre än spenat och en utmärkt grönsak i många sammanhang, hävdar Erik.

I Lasso bjöd vi honom på två buketter med färsplockad kirskål.

Sofia Paldanius tävlar i VM

Sveriges kanotdrottning, Sofia Paldanius från Jönköping, börjar tävla i kanot-VM i morgon. Sofia som nyligen vann sin första guldmedalj i kanot vid EM.

i Duisburg i Tyskland tävlar Sofia i tre olika grenar, och om resultatet blir bra betyder det att hon är klar för OS i Kina. Som uppbackning kommer en buss med 40 jönköpingsbor dit för att heja på henne, berättade hon när Lasso ringde Sofia i Tyskland.

Zoltan från Jönköping på Västbanken

Zoltan Tiroler finns sedan en månad pål Västbanken för att följa palestinier över gränsen mellan Palestina och Israel i tre månader. Anledningen är att se till så att palestinierna inte blir trakasserade av soldaterna vid de otaliga check-pointsen som de tvingas passera dagligen.

I konflikten mellan Israel och Palestina som pågått i flera år har många civila dödats eller skadats och länge nu har det verkat som om konflikten är längre ifrån en lösning än nånsin.

Zoltan Tiroler har varit på Västbanken i drygt en månad nu, men har redan fått uppleva en vardag väldigt främmande från livet hemma i Jönköping, i dag rapporterade han i Lasso.

Branden bra för Store Mosse

Förra året råkade Store Mosse nationalpark ut för en storbrand och ett område på mellan 150 och 200 hektar brann av.

Nu har det gått ett år sedan branden och Lasso åkte ner till nationalparken för att ta reda på hur det gått under den här tiden.

Naturguide Hans Fransson berättar att det har ändrat sig en del på det avbrända området. Och många av brandens effekter öär faktiskt positiva.

Skolan lär vuxna förstå digital kommunikation

Konfliktdrabbade Rosenkundsskolan i Jönköping satsar på att skapa en lugnare miljö till höstterminen.

Det ska ske genom en rad omorganisationer på högstadieskolan, men också genom att utbilda skolpersonal och föräldrar i att förstå de konflikter som uppstår när när eleverna kommunicerar digitalt.

Kurator Bo Sandberg, som jobbat i 15 år på skolan, säger att det digital genombrottet på många sätt varit positivt för ungdomar men att det också förändrat och försvårat det som händer när elever råkar i luven på varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista