Lasso torsdag 9/8

Mc-poliserna måste ut på vägarna

Polisen använder sina motorcyklar alldeles för lite. Det menar Rikspolisstyrelsen som nu, senast den sista oktober, vill ha besked från polismyndigheterna i dom olika länen, hur många mc-poliser man egentligen klarar av att hålla igång.

Det kommer troligen innebära färre motorcyklar, kanske helt indragna på några håll......Nils-Åke Gustafson är mc-polis i Jönköping.

Oas eller bortglömd vildmark

För 15 år sedan vållade det lilla området intill Vättern en hetsig politisk strid i Jönköping. HSB ville bygga radhus i parken intill Rosenlunds herrgård men efter högljudda miljöprotester stoppades projektet.

Men vad blev det egentligen av planerna på att skapa en oas i området mellan Rosenlundsbacken och Vättern?

Från gatan ser det mest ut som ett bortglömt stycke vildmark. Men så är det inte hävdar Jönköpings stadsträdgårdsmästare Lennart Angselius.

Kurt startade Kabe - mindes i Lasso

I helgen fyller husvagnsföretaget Kabe i Tenhult 50 år. Med en omsättning på nästan en miljard och nästan 400 anställda är Kabe nu Sveriges ledande husvagnsföretag.

Lasso fick besök av Kurt Blomkvist som startade Kabe 1957. Han berättade hur han byggde sin första husvagn åt familjen men sålde den innan man hunnit ut på sin första tur.

- Jag får erkänna att det är ytterst sällan jag åker husvagn numera, sa Kurt. Jag fick aldrig vara i fred när jag kom till campingplatser, alla ville prata husvagn med mig.

HV 71 startade hockeysäsongen

I dag var det dags för den nyaste uppsättningen av HV 71 att ta isen i Kinnarps Arena i besittning.

Lasso var där och träffade tränaren Kenta Johansson och nyförvärvet Per Ledin.

- Jag får hoppas att HV-publiken kommer att börja gilla mig, sa Ledin som ju fajtat rejält med Hvs spelare när han vari Färjestad.

..och konståkarna trivs också i kylan

Också konståkarna i Jönköping Skridskoklubb startade träningen den här veckan.

En av de sju tjejer som tränade i Smedjehov i Norrahammar är Anja Lindberg. Hon är arton år och har åkt konståkning sedan hon var sex år. Hon tycker det är lika roligt idag.

Dagens makthavare. Andreas Carlgren

Andreas Carlgren är en av dom ministrar som centerpartiet fått tillsätta i alliansens regering. Han fick miljöminister-posten, fast det är ett nytt område för honom. I Lassos serie med Sveriges makthavare mötte vi miljöminister Andreas Carlgren. Men han hade egentligen tänkt sig en karriär som skådespelare...

Värdefull natur vattenskadad

När länet dränktes av skyfall i juli, var det inte bara vi människor som blev översvämmade och sura. Vattenmassorna gick illa åt en rad naturvårdsobjekt i länet också.

Inte minst Girabäcken norr om Gränna som drabbades av samma skyfall som spolade bort turistvägen till Ödeshög. Johan Rova, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen, kom till Lasso och berättade om förstörelsen runt Girabäcken och annan värdefull natur som tagit skada.

Hur vi använder skatteåterbäringen

Nästan 72 000 länbor kan räkna med att få tillbaka på skatten när skatteverket idag börjar betala ut den andra omgången av återbäringen. Närmare 317 miljoner kronor får dom dela på. I Lasso hörde vi några skattebetalare berätta vad dom hoppades på inför kuverten från skatteverket och hur dom skulle använda återbäringen om dom fick någon.

Länets SSU-are och nya ordföranden

I går fick SSU, socialdemokratiska ungdomsförbundet, en ny ordförande (Jytte Guteland) och i dag en ny förbundsstyrelse. Ny i den styrelsen var nässjöbon Hans Andersson.

Lasso ringde upp Fanny Johansson, delegat från Jönköping, och frågade vad hon tyckte om nya ordföranden och trodde om framtiden för SSU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista