1 av 7
2 av 7
Foto: Scanpix
3 av 7
Peter Jannerfeldt, planeringsingenjör i Jönköping. Foto: Kjell Ahlkvist
4 av 7
Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
5 av 7
Tandställningar i olika färger och med oolika utsmyckningar har blivit succé. Foto: Leif O´Jensa
6 av 7
Birger Schlaug, ex-språkrör och Elvisdiggare. Foto: Kjell Ahlkvist
7 av 7
Ingvar Briland, komminister, och Henrik Åberg, artist. (Foto:Karin Selldén)

Lasso torsdag 16/8

Skadegörelsen kostar samhället många miljarder

Bara i juni i år anmäldes drygt 400 fall av skadegörelse i länet. Första halvåret gjordes 2200 polisanmälningar! Och det är framför allt på till exempel skolor. Där ökade polisanmälningarna med 106 procent under första halvåret i år, jämfört med förra året. Då är inte klotter inträknat.

Peter Jannerfeldt är planeringsingenjör vid trafikavdelningen på Stadsbyggnadskontoret i Jönköping. Han säger att det är mycket skadegörelse och klotter på busskurerna eller vindskydden runt om i Jönköping.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL (det som tidigare hette Kommunförbundet), uppskattades kostnaderna för inbrott, vandalism och annan skadegörelse på kommunal egendom för ett par år sedan till mellan 6 och 8 miljarder kronor årligen! Någon färsk sammanställning har inte gjorts, men siffran har i alla fall inte minskat.

SKL har bland annat en ”samhällsbyggnadsberedning”, en politisk delegation där kristdemokratiska kommunalrådet Acko Ankarberg från Jönköping är ordförande.

Hon menar att det här är pengar som kommunerna skulle behöva använda till annat.

I Gislaveds kommun, liksom på många andra håll, satsar man på övervakning för att minska skadegörelsen.

Bo Hansson, som är säkerhetssamordnare både i Gislaveds och Gnosjö kommuner, vill sätta upp ännu fler övervakningskameror vid skolorna.

Det här med skadegörelse engagerade. Många ringde till lyssnartelefonen för att delge sin mening om vad som borde göras åt problemet. Här är några röster.

Jeppe fixar auktion åt Ernst Kirchsteiger

Jeppe Jernström, känd antikvitetsexpertsröst här i SR Jönköping. Nu ska du vara med i TV också, i auktionsprogrammet ”Första andra tredje” med Ernst Kirchsteiger.

Statsministern sist ut i maktserien

Statsminister Fredrik Reinfeldt står i fokus när Lasso idag avslutar serien om Sveriges mäktigaste politiker.

Det har handlat om de 13 ministrar i Sverige som har ett eget departementsansvar. Störst makt av alla har förstås statsrådsberedningens chef, han som tillsätter dom andra tolv, statsminister Fredrik Reinfeldt.

Men det dröjde länge innan han själv började tänka på en politisk karriär.

”Blingade” tandställningar succé bland länets barn

Hur kul är det att få tandställning när man är liten?

Som förälder kan det vara svårt att få sitt barn att använda den när man väl provat ut en. Men nöden är ju uppfinningarnas moder sägs det - därför har någon smart person kommit på att göra olika coola utsmyckningar till tandställningar, och vips så har det blivit lättare att få barnen stoppa in tandställningen i munnen!

Susanne Johansson tandsköterska i Skillingaryd, har många olika varianter för dem som vill ”blinga” sin tandställning...

Birger Schlaug om Elvis

Idag är det precis 30 år sedan nyheten om ”Kingens” död basunerades ut över hela världen. Så just idag hyllas Elvis Presley på alla sätt.

En, kanske lite otippad Elvis-fantast, är ett före detta språkrör... Lasso träffade honom en liten stund innan han skulle kliva upp på scenen på en krog i Jönköping.

Henrik Åberg sjunger Elvis på Österängen

På torsdagkvällen är det Elvis-afton i Österängskyrkan i Jönköping, och gäst är sångaren Henrik Åberg som hyllar Elvis med att framföra hans mer kyrkliga repetoar.

För drygt 10 år sedan vann Henrik Åberg talangtävlingen ”Sikta mot stjärnorna” genom att imitera just Elvis Presley, en förebild som sedan har följt med honom i hans karriär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".