1 av 5
2 av 5
Torbjörn Åkerstedt.Foto: Karolinska Instituet i Stockholm.
3 av 5
Första skoldagen i Fryele skola utanför Värnamo.(Foto:Karin Malmsten)
4 av 5
Linda "Miss Li" Carlsson (Foto:Karin Selldén)
5 av 5
Regnbåge över Vättern (Foto:Karin Selldén)

Lasso tisdag 21/8

Lärarnas första dag med skolbarnen

Idag började skolorna i Värnamo och Gnosjö kommuner. Och den är spännande. Inte bara för elever som har sin första skoldag utan också för nyutexaminerade lärare som har SIN första skoldag.

I den lilla skolan i Fryele utanför Värnamo med sina 48 elever så finns två nya lärare, Ylva Källberg och Kristina Böregård. Två av de få nyutbildade lärare som faktiskt fått jobb direkt.

Och det var spännande för fröknarna Ylva och Kristina att gå till skolan idag:

Journalisterna lockoutade på sin lediga tid

En nyhet i konflikten mellan Tidningsutgivarna och Journalistförbundetär att arbetgivaren lockoutar sina anställda, inte från arbetet utan på deras lediga dagar!

Tidningen blir gjord men journalisterna förlorar i lön.

Per Fagerström, ordförande för Tidningsutgivarna, och Agneta Lindblom Hultén, ordförande i Journalistförbundet, har inte helt oväntat olika synpunkter på den nya sorterns lockout.

Miss Li, en generös dalkulla

Linda Carlsson, eller Miss Li som hon kallar sig som artist, har seglat upp på pophimlen. Med sin väldigt speciella stil samlar hon alltfler fans på sina spelningar. Ikväll uppträder hon på Högskolans inspark i Jönköping.

Lennart i Värnamo startar hjälpinsamling till Peru

Ett kraftigt jordskalv skakade södra Peru natten till i torsdags, svensk tid. Enligt myndigheternas beräkningar omkom cirka 540 människor i skalvet. Uppemot 200 000 kan ha förlorat sina hem.

Många hjälporganisationer är nu i startgroparna för att dra igång olika hjälpinsater, däribland Pingstkyrkan i Värnamo, där Lennart Lindgren sitter med i ”Styrgrupp Mission”.

Han har 37 års erfarenhet av Peru och känner landet väl.

 

Tranåsbor oroade över kriminella gäng

De senaste dagarna har du kunnat läsa och höra om kriminella organisationer som breder ut sig i länet, bland annat genom olika MC-klubbar.

I Tranås har nu en supporterklubb till det internationella MC-gänget Outlaws etablerat sig. Det handlar om stödorganisationen Loyalty BLF (Brothers For Life).

Det har skapat oro hors en del tranåsbor.

 

Svårt att sova? Du är inte ensam... 

En tredjedel av alla svenskar uppger att de har sömnproblem.

Trötthet har blivit en folksjukdom. Antalet personer med sömnproblem har fördubblats de senaste tio åren; bland kvinnor under 25 år har var tredje svårt att sova.

I Lassos sömnserie försöker sömnforskare Torbjörn Åkerstedt, vid stress- och sömnmottagningen på Karolinska Instituet i Stockholm, ge svar på varför vi sover allt sämre, och hur vi kan få en bättre sömn.

Många regnbågar denna regniga sommar

Den här regniga sommaren är det många som förbannat...Men en kul grej med allt regn med lite solglimtar emellanåt har ju varit alla regnbågar!

Therese Fougman, meterolog på SMHI, kanske tack vare regnbågarna, och karin selldén pratar om regnbågar denna regnbågssommar 2007.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".